POREZI

Različita stopa PDV-a u BiH od osam do 22 posto

'porezi'
Foto: ''
24.03.2014.
u 09:20

Kao poticaj ekonomskom oporavku, moguće rješenje je da se doprinosi i porezi na plaće smanje za trećinu (u Federaciji BiH čine 73,9 posto na neto plaću) i tako učine rad jeftinijim, što će povećati njegovu potražnju, odnosno poslodavce potaći da otvaraju nova radna mjesta

Priča o uvođenju različitih, diferenciranih stopa PDV-a ponovno se zahuktala u ovoj izbornoj godine. Unatoč tvrdnjama ministara financija i direkcije Uprave za neizravno oporezivanje BiH, kako bi diferencirana stopa PDV-a dodatno poremetila naplatu poreza po ovoj stopi i smanjila ukupni priljev sredstava u proračune, države i entiteta, sve je više političkih stranaka koje će tijekom ove izborne godine u svojim kampanjama ići sa zahtjevom o promjeni stopa PDV-a.

Manji PDV na hranu

Kao poticaj ekonomskom oporavku, moguće rješenje je da se doprinosi i porezi na plaće smanje za trećinu (u Federaciji BiH čine 73,9 posto na neto plaću) i tako učine rad jeftinijim, što će povećati njegovu potražnju, odnosno poslodavce potaći da otvaraju nova radna mjesta. Zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH i sveučilišni profesor ekonomije prof. dr. Anto Domazet tvrdi kako bi se gubitak javnih prihoda mogao uvećati, povećanjem stope PDV-a sa sadašnjih 17 na oko 22 posto. Po njemu treba ići na uvođenje diferencirane stope PDV-a s nižom stopom od osam posto, za osnovne životne proizvode i usluge (kruh, mlijeko, lijekovi s esencijalne liste, knjige, tisak, komunalna voda, dječja hrana i odjeća i drugo).

Rezerve u Vladi FBiH

On tvrdi kako u klubu SDP-a BiH u Parlamentu BiH imaju pripremljen zakon o uvođenju niže stope PDV-a, ali on nije mogao u parlamentarnu proceduru jer se postojećim stand by aranžmanom s MMF-om onemogućava promjena postojećeg režima PDV-a. “Zbog uvođenja ove stope, osnovnu stopu PDV-a trebalo bi povećati na oko 24 posto”, ističe prof. Anto Domazet. Federalni ministara financija Anto Krajina tvrdi kako bi uvođenje različite stope PDV-a u ovom trenutku poremetilo ukupne prihode i izazvalo probleme i pomutnju. I sindikati su protiv bilo kakvog uvođenja veće stope PDV-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?