Predsjedništvo HNS-a o zajedničkom nastupu na izborima, situaciji u BiH...

Razgovori o listama, koalicijama, nastupu HNS-a u županijama

'bih...mostar...19.04.2011... hrvatski narodni sabor bih... foto: zoran grizelj vecernji list'
Foto: 'zoran grizelj vecernji list'
31.03.2014.
u 09:24

Vlast u Federaciji brojnim izmjenama uvodi centralizaciju

Sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora bit će održana danas u Mostaru. Prije 15 dana Predsjedništvo je razgovaralo o modelima realizacije ranije dogovorenog zajedničkog nastupa stranaka koje čine HNS na predstojećim izborima u BiH.

Nastup stranaka

Očekuje se da će danas na sjednici biti Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990., koji je zbog bolesti bio na liječenju u Fojnici. Lideri stranaka razgovarat će o pripremama za predstojeće izbore, te o aktualnoj situaciji u BiH, posebice u FBiH. Bit će riječi i o odnosima stranaka koje čine HNS. Na prošloj sjednici razmatrani su najdjelotvorniji načini zajedničkoga nastupa stranaka članica HNS-a BiH, a u skladu s ranije donesenim političkim odlukama, čvrsto u namjeri da preko ostvarenoga izbornoga rezultata, bez dvojbe predstavlja većinsku hrvatsku izbornu volju nakon izbora. Na današnjoj sjednici bit će riječi o koalicijama, listama, nazivima i drugim pripremama. Među predsjednicima stranaka razgovara se oko načina nastupa stranaka HNS-a u Republici Srpskoj te je i zaključeno da će Predsjedništvo HNS-a voditi proces uspostave koalicije od stranaka članica HNS-a BiH te da bilo kakvi drugi dogovori nemaju potporu HNS-a BiH. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nedavno je ustvrdio kako će HNS imati jedinstvenog kandidata za člana Predsjedništva BiH i da bi se o tome trebalo odlučivati tek u svibnju.

Nacionalni interes

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, smatra da HNS treba podržati jednoga kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva zbog dosadašnjega iskustva, dobro poznatih odredbi Izbornoga zakona i političkih namjera drugih političkih čimbenika na izborima.

Predsjednici stranaka su najavljivali jedinstvenog kandidata za člana Predsjedništva, državni Parlament, Republiku Srpsku i sredine gdje su Hrvati zbog malobrojnosti ugroženi. Danas će se posebno razgovarati i o načinima nastupa u županijama. HDZ 1990. je ranije iznio stav kako su za zajednički nastup u županijama, gdje je ugrožen vitalni nacionalni interes Hrvata, ali većina stranaka HNS-a smatra kako je trenutačno nacionalni interes Hrvata ugrožen u skoro svim županijama jer vlast u FBiH brojnim izmjenama uvodi centralizaciju. - Urediti BiH po federalnom modelu koji će omogućiti učinkovit balans između identiteta i entiteta, a to zemlju vodi k demokraciji i uređenoj pravnoj državi, kazao je Martin Raguž.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije