Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ravnatelji: Djeci ne trebaju mobiteli, ali im ne možemo braniti nositi ih u školu

12. siječnja 2018. u 16:00 0 komentara 133 prikaza

Mobiteli se, osim što služe za razgovore i poruke, u posljednje vrijeme često koriste i za “ubijanje” dosade na nastavi, a nije rijetko i da se zloupotrebljavaju. Kako bi se sve to spriječilo, velika većina škola u BiH poduzela je mjere zabrane korištenja mobitela tijekom nastave, a pojedine škole u RS-u traže i zabranu njihova nošenja u školu, piše Večernji list BiH.

Kako bismo doznali što se u kojoj školi smije, a što ne, razgovarali smo s nekoliko ravnatelja škola. Marija Jurčić, ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića u Mostaru, u razgovoru za Večernji list kazala je kako je u toj školi strogo zabranjeno korištenje mobitela. - Tijekom nastave mobiteli moraju biti isključeni i u torbama, djeca ih ne smiju koristiti tijekom nastave, dok im to u vrijeme velikih ili malih odmora nemamo pravo zabranjivati - kazala je ravnateljica Jurčić.

Moraju biti isključeni...

Mjere zabrane komentirao nam je i ravnatelj Osnovne škole Marka Marulića u Ljubuškom Davorin Medić. - Kod nas je, vjerujem kao i u drugim školama, već dulje vrijeme zabranjeno korištenje mobitela tijekom nastave, dok ih djeca u vrijeme odmora imaju pravo koristiti. Mobitele smiju nositi u školu, ali moraju biti isključeni i u torbi, ne mogu ih čak ni isključene držati na stolu, to stoji u kućnom redu škole - kazao je dodavši kako su mobiteli postali veliko zlo. Danas se, nažalost, u 99 posto slučajeva mobiteli koriste u negativne svrhe. Gdje god pogledate, svi tipkaju po mobitelima, mladi sjede u kafićima i tipkaju po mobitelima, hodaju ulicom i razgovaraju mobitelom ili tipkaju…, to je jednostavno postalo pomama, bolest, ovisnost… Neka robotike i svih novih tehnologija, ali čovjek se počeo previše gubiti u tom virtualnom svijetu. Na tom problemu trebamo svi zajedno raditi, ravnatelji, pedagozi, psiholozi, svi, jer ovo ne vodi nikakvom dobru - kazao je ravnatelj Medić.

Djeci mobiteli ne trebaju

Mišljenje i stav o zabrani korištenja mobitela ravnatelja s kojima smo razgovarali dijeli i Nada Bačić, ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora u Odžaku. - Djeci ne smijemo zabraniti nošenje mobitela u školu jer roditelji, a i djeca, pružaju otpor, ali ih ne smiju koristiti za vrijeme nastave, čak ni na predmetima na kojima im je potreban kalkulator ili slično - kazala je dodavši kako veliki broj djece do škole putuje autobusom, zbog čega roditelji žele biti u kontaktu s njima. - Iako smo na roditeljskim sastancima govorili da djeci mobiteli nisu potrebni, u školi ima dovoljno telefona koje mogu koristiti, roditelji na zabranu nisu pristali. A, uz to, stalno ističemo i kako u slučaju nestanka nečijeg mobitela škola neće odgovarati, nego isključivo djeca i roditelji - zaključila je ravnateljica Bačić. Gotovo iste razloge zbog čega nije potrebno nositi mobitel u školu naveo je i ravnatelj Osnovne škole “Vitez”. - Nije zabranjeno nositi mobitel u školu, ali ih djeca ne smiju koristiti za vrijeme nastave. Ima onih koji putuju do škole pa propuste prijevoz ili ostaju na dodatnim sekcijama i tada zovu roditelje da dođu po njih, što je dodatni razlog zbog kojeg ne možemo zabraniti mobitele u školi - kazao je Armin Imamović, ravnatelj Osnovne škole “Vitez”. Bilo kako bilo, svi ravnatelji smatraju kako djeci mobiteli nisu potrebni u školi jer im, kažu, samo odvraćaju pozornost od nastave. Ističu da djeca gotovo uopće više ne komuniciraju oči u oči, sve se svelo na virtualnu komunikaciju. Ispričali su nam i kako se djeca lakše odvaže u virtualnoj komunikaciji, što nerijetko dovodi i do “teških” riječi. Kažu kako bude i prijetnji koje na kraju “upetljaju” i roditelje, ravnatelje, pedagoge... koji zajedno moraju rješavati njihove prepirke. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.