rasprava

Ravnatelj Lukač mora u mirovinu jer ima 40 godina staža

lukač
05.05.2015.
u 09:15

Pred Općinskim sudom u Sarajevu danas će se održati rasprava o tužbi v. d. ravnatelja Federalne uprave policije (FUP) Dragana Lukača da ga se postavi na to mjesto, koju je uputio u siječnju ove godine iako je on ovih dana ispunio sve uvjete za odlazak u mirovinu. Na to su još ranije upozorila trojica protukandidata koja su se natjecala za poziciju ravnatelja policije Svevlad Hoffman, Rasim Hadžić i Mustafa Hujdurović, no Lukač je odlukom Suda nedavno vraćen na poziciju prvog čovjeka Federalne uprave policije gdje praktično obavlja poziciju vršitelja dužnosti ravnatelja.

Trojica umješača

U međuvremenu ostaje otvoreni prijepor oko imenovanja novoga ravnatelja na temelju raspisanog natječaja iz prošle godine, kao i to da se krši Zakon o policijskim službenicima. Aktualni zamjenik ravnatelja FUP-a Ensad Korman uputio je u ožujku dopis koji je dostavljen i Vladi Federacije BiH kako petorica službenika u ovoj policijskoj agenciji moraju po sili zakona u mirovinu. Među osobama koje se navode, u tome dopisu je i aktualni ravnatelj. Prema tvrdnjama upućenih, Lukač je trebao prošloga utorka, 28. travnja 2015., postati umirovljenik, no to se ipak nije dogodilo. Pripadnici policijske struke imaju tzv. beneficirani radni staž i prema tim odredbama, Lukač je trebao biti izvan aktivne službe. Ta činjenica će vjerojatno biti od važnog značaja prigodom rasprave o radno-pravnome statusu samoga Lukača koji je tužio Vladu zašto nije imenovan na poziciju ravnatelja. Hoffman, Hadžić i Hujdurović su tražili da u tome slučaju budu umješači budući da su sami konkurirali za mjesto ravnatelja.

SDP-ov zahtjev

Neovisno povjerenstvo Parlamenta FBiH imenovalo je prošle godine Lukača za ravnatelja policije iako su ostale nedorečene određene odredbe zakona o policijskim službenicima koji je upravo mijenjan u tome razdoblju. U međuvremenu se oglasio SDP BiH koji je zatražio parlamentarnu raspravu o Lukačevu imenovanju. Ova stranka smatra kako bi se njegovim imenovanjem prekršile odredbe zakona o policijskim službenicima, te ga je optužila za montiranje optužnica protiv predsjednika Nermina Nikšića, što je FUP odbacio kao neistinito.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije