galerija u Beogradu

Ratni dnevnik Ratka Mladića na 400 stranica postavljen kao izložba

Foto: Birn
1/2
06.06.2020.
u 09:05

Četiri stotine stranica Mladićevog ratnog dnevnika koje je nacrtao umjetnik Vladimir Miladinović bit će izloženo u galeriji u Beogradu. Izložba pod nazivom “Dnevnik” za posjetitelje će biti otvorena danas i trajat će do kraja srpnja.

“Svaki crtež je posebno uokviren i njih 400 pažljivo postavljenih u uredne nizove čine jednu cjelinu koja obuhvaća zidove čitave galerije”, kaže Miladinović za BIRN, piše Detektor.ba. 

“Jedna od ideja ovakve postavke bila je da se čitava serija pokaže na jednom mjestu, da posjetitelji budu suočeni s tako važnim tragovima prošlosti, ali u isto vrijeme i s nemogućnošću da se s tim nose”, dodaje on.

Izložba se bazira na Mladićevom ratnom dnevniku koji je pronađen 2010. godine iza lažnog zida u Beogradu u kući u kojoj se on skrivao.

Foto: Birn


Mladić je uhićen iduće godine, a Haaški tribunal ga je u studenome 2017. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici 1995. godine, progona Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje stanovništva Sarajeva tijekom opsade grada i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

Iznošenje žalbe na prvostupanjsku presudu nedavno je po drugi put odgođeno.

Mladićev ratni dnevnik je korišten kao dokaz na njegovom suđenju, ali i u drugim predmetima pred Haaškim tribunalom


.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?