Dani maline i meda Žepče 2016.

Raste proizvodnja malina i meda u Žepču

18.07.2016.
u 10:00

Općina Žepče bila je domaćin za 70 proizvođača jagodičastog voća i meda iz Žepča, Zavidovića, Maglaja, Teslića i Livna na manifestaciji Dani maline i meda “Malina” Žepče 2016. Organizator manifestacije je Razvojna agencija Žepče, a glavni pokrovitelj načelnik Mato Zovko.

Potrebna veća podrška

Na svečanosti otvaranja na novoj gradskoj tržnici u Žepču okupio se veliki broj predstavnika vlasti Žepča i susjednih općina u ZDŽ-u, poljoprivrednih udruga i zadruga, proizvođača i građana. Manifestaciju je otvorio načelnik Mato Zovko, a obratili su se dr. Halil Omanović, direktor Ureda za koordinaciju projekata PCU za implementaciju programa IFAD pri Ministarstvu poljoprivrede FBiH, Dževad Lalić, stručni suradnik u švicarskom Caritasu BiH te Nagib Hadžić, član Uprave Zadružnog saveza FBiH. Načelnik Zovko je naglasio potrebu veće podrške svih razina vlasti poljoprivredi, a posebno jagodičastom voću i pčelarstvu, granama koje su za Žepče strateške i generiraju radna mjesta. Potencijal Žepča je poljoprivreda bazirana na malim i srednjim poduzećima, trenutačno s oko 1600 obiteljskih gazdinstava i 4000 poljoprivrednika koji djeluju kroz 10 poljoprivrednih zadruga i udruga - kazao je Zovko i poručio da Općina svake godine povećava stavku u proračunu namijenjenu poljoprivredi i podržava male proizvođače u pokretanju vlastitih biznisa. Predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija kazali su kako je Žepče prepoznato kao općina u kojoj se značajno podižu zasadi maline i ostalog jagodičastog voća te da će buduće projekte usmjeriti na žepačke poljoprivrednike i razvoj sela. Uspješne rezultate zadruga i udruga predstavili su Suad Hadžić, predsjednik Udruge proizvođača malinara Željezno Polje i Nevenko Grlić, predsjednik Udruge pčelara Žepče.

Drugi po proizvodnji

- Kada je 2001. zasađena prva malina u Željeznom Polju, nitko nije slutio da će općina Žepče biti druga po proizvodnji jagodičastog voća u BiH i da će se ovom proizvodnjom baviti 2000 proizvođača, a više od 300 hektara zasada maline biti podignuto - kazao je Hadžić. Značajne rezultate imaju i žepački pčelari kojih je više od 200 s oko 5000 košnica i s godišnjom proizvodnjom oko 80 tona meda, koja čini 3,2% ukupne godišnje proizvodnje meda u BiH. Na sajmu su predstavljeni proizvodi od jagodičastog voća, pekmezi, kompoti, voćni likeri i rakije i razni proizvodi od meda, a predstavljeno je i prvo žepačko vino Primus Xepcio. Među izlagačima su bili i proizvođači opreme za navodnjavanje “Proagro” Žepče, kao i “Bios” Visoko, proizvođač plastenika, te izdavačka kuća “Šahinpašić” koja je predstavila stručnu literaturu.

Ključne riječi
med

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?