Pozitivni trendovi

Raste broj zaposlenih zahvaljujući sezonskim poslovima

13.04.2016., Slavonski Brod - Posljednje uredjivanje podvoznjaka ispod zeljeznicke pruge u Osjeckoj ulici pred tehnicki prijem koji je najavljen za 15. travnja. Ovim bi dugogodisnje prometne guzve na pruznom prijelazu u Osje?koj ulici konacno i sluzbeno t
18.06.2016.
u 09:00

Situacija u BiH u gospodarskom smislu se poboljšava, pokazuju posljednji podaci prema kojima je broj zaposlenih u Federaciji iznosio 454.898 ljudi, što je povećanje za 0,4 posto u odnosu na mjesec ranije. Federalni zavod za zapošljavanje je objavio podatke, a prema njima, povećanju broja zaposlenih u velikoj mjeri su prethodili sezonski poslovi u poljoprivredi, građevinarstvu i ugostiteljstvu.

Da se u BiH situacija poboljšava, pokazuju i prošlogodišnji podaci kada je zabilježen ekonomski rast od približno tri posto. ostvaren je i ukupni robni izvoz od 8,9 milijardi maraka, što je povećanje od 3,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. 

- Potreban je dulji rok da bi se osjetili napredak i boljitak. Međutim, svi parametri nam pokazuju da smo zaustavili negativne socioekonomske trendove. Već je sada smanjen broj nezaposlenih i povećan broj zaposlenih.

žPrema podacima Porezne uprave, oko 19.000 zaposlenih tijekom 14 mjeseci. Bilježimo rast BDP-a, ali potrebne su tri, četiri godine kumulacije rasta BDP-a da bi se to osjetilo. Siguran sam da će federalna Vlada ovakvom dinamikom, mjerama zapošljavanja koje poduzimamo, ispuniti dano obećanje o zapošljavanju 50.000 ljudi u okviru četiri godine - kazao je u prekjučerašnjem intervjuu za Večernji list Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Na sjednici Vlade Federacije krajem svibnja usvojeno je izvješće o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje u 2015. godini, a u kojem je istaknuto kako je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u okruženju koja je u posljednje dvije godine zabilježila rast broja zaposlenih, na što su svakako utjecali i programi te mjere aktivne politike zapošljavanja koje su provodili Vlada FBiH i Federalni zavod u suradnji sa županijskim službama za zapošljavanje. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije