Ćudljivo vrijeme

Raste broj pacijenata koji se žale na bolove u grlu

grlobolja
Foto: PR FOTO
15.12.2014.
u 10:27

Iako je sezona gripe tek pred nama, zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini već u prvim zimskim danima bilježe porast broja pacijenata koji se žale na bolove u grlu i druge simptome akutnih upala sluznice usta i grla.

Bakterijska upala grla, ili u narodu često nazvana gnojna angina, bolest je sluznice grla koju uzrokuju bakterije od kojih je najčešći streptokok ili stafilokok. Od gnojne angine mogu oboljeti i odrasli i djeca, ali prvenstveno osobe slabijeg imuniteta tj. obrambenih snaga organizma. Često se javlja kod osoba koje borave u zatvorenim, nedovoljno prozračenim prostorijama u kojima boravi veći broj ljudi, i to najčešće u zimskim mjesecima. Gnojna angina se može javiti kao samostalna bolest, ali i kao komplikacija prehlade, gripe, upale uha ili sinusa.

- Bakterijska upala grla počinje naglo, a osim simptoma kao što su grlobolja, promuklost, kašalj, javljaju se i opći simptomi: bolovi u mišićima i zglobovima, opća slabost, povišena temperatura iznad 38 stupnjeva praćena groznicom i preznojavanjem. Bakterijske upale grla zahtijevaju antibiotsku terapiju pa se u ovom slučaju potrebno javiti liječniku. Ne preporučuje se uzimati antibiotike “na svoju ruku” jer se time pospješuje razvoj otpornosti bakterija na antibiotike, kaže za Večernji list mr. ph. Miljana Zovko.

Ostatak članka čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?