Kriza vlasti

Rasprava o radu Vijeća ministara BiH pokazala da nema većine

27.07.2017.
u 09:00

Pravu lavinu negativnih reakcija, u kojima su se, uz zastupnike oporbe, smjenjivali i oni koji su svojedobno glasovali za ovakav sastav Vijeća ministara BiH, izazvala je jučerašnja rasprava u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o prošlogodišnjem izvješću o radu Vijeća ministara, piše Večernji list BiH.

Test za vlast

Rasprava o radu Vijeća ministara BiH u prošloj godini bila je zapravo svojevrsni test povjerenja izvršnoj vlasti na državnoj razini. Već sama rasprava o izvješću koje je podnio predsjedatelj Denis Zvizdić pokazala je kako iza postojećeg Vijeća stoje zastupnici HDZ-a BiH, Saveza za promjene i “krnji” Klub SDA, dok su zastupnici SBB-a, iako formalno dio vladajuće koalicije, žestoko kritizirali rad Denisa Zvizdića i Vijeća ministara u cjelini. Slično su se ponašali i njegovi dojučerašnji stranački kolege, a danas članovi Nezavisnog bloka. Tako je iz istupa Sadika Ahmetovića bilo jasno da se on zapravo preko Vijeća ministara obračunava s bivšim stranačkim šefom Bakirom Izetbegovićem. Glavna kočnica napretka u BiH je, kaže, Mehanizam koordinacije.
- Zna se da je ovaj sustav koordinacije otkočen u kavani u Istočnom Sarajevu. I dobro bi bilo da se zna da je on donio dobro samo Miloradu Dodiku i vlasniku one kavane koja je izreklamirana i da su samo oni imali profit. U Barci se dogodila velika varka - kazao je Ahmetović aludirajući na dogovor Dodik-Izetbegović o Mehanizmu koordinacije.
Mnogi zastupnici su kritički reagirali i na Zvizdićeve ocjene da je Vijeće ministara radilo na dinamiziranju europskih procesa, ekonomskog rasta i razvoja, vladavini prava i borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije te unapređenju regionalne suradnje. Posebno su mu zamjerili ocjenu da je 2016. godina bila najuspješnija na putu BiH prema EU. Među oštrim kritičarima rada Vijeća ministara bili su i zastupnici “vladajućeg” SBB-a.

Bez promjena

Bez obzira na izrečeno, malo tko u Parlamentu BiH vjeruje da je moguće napraviti bilo kakvu promjenu u sastavu Vijeća ministara, tako da će postojeći sastav tog tijela izvršne vlasti, gotovo sigurno, opstati do izbora iduće godine. Stoga je i jučerašnja rasprava o radu, pa i povjerenju Vijeću ministara bila više u službi predizbornih aktivnosti nego popravki u radu te institucije. Jasno je da će prohodnost zakona i drugih propisa biti otežana jer stvarna parlamentarna većina više ne postoji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?