Čelnik HDZ-a za stol pokušava dovesti zavađene strane

Raspodjela milijarde eura iz Plana rasta EU-a mamac za deblokadu vlasti, Dodik i Konaković u klinču

13.06.2024.
u 17:24

Nisu optimistični tonovi poruka koje su razmijenili čelnici vladajućih srpskih i bošnjačkih stranaka na državnoj razini, SNSD-a Milorad Dodik i Naroda i pravde Elmedin Konaković, koji su reagirali na poziv čelnika Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a Dragana Čovića kako će pokušati ponovno okupiti prve ljude koalicije i deblokirati gotovo potpuni zastoj u funkcioniranju vlasti, ali i europskog puta zemlje, piše Večernji list BiH. Doznajemo kako traju intenzivni razgovori između sudionika kako bi se uopće okupili dužnosnici triju strana, što je zapravo jedini mogući način kako ova država može ići naprijed te se rješavati naoko banalni problemi kakav je, primjerice, i proračun Bosne i Hercegovine. Govoreći u ponedjeljak u Mostaru, Čović je najavio kako će pokušati okupiti kolege u središtu Hercegovine. No, to se, kako doznajemo neće dogoditi pod svaku cijenu.

Dodikov zahtjev

Do okupljanja će doći samo ako se unaprijed bude znalo da će rezultirati dogovorom. A prvi na popisu prioriteta je donošenje proračuna Bosne i Hercegovine, čemu je preduvjet deblokiranje sredstava zamrznutih godinama na računima Uprave za neizravno oporezivanje, RAK-a ili pak Elektroprijenosa. A postojanje proračuna je pak povezano i s realizacijom dodjele sredstava iz Plana rasta koja je Europska komisija odredila za Bosnu i Hercegovinu.

- Nastojat ćemo otkloniti aktualni politički trenutak i odnose koji su eskalirali na političkom tržištu bez obzira na to koji narod bio u pitanju. Uvjeren sam da nemamo drugog puta. Pozivamo kolege da zajednički gradimo BiH. BiH će funkcionirati onoliko koliko mi to radimo dobro i zahvaljujući prijateljima koji nam žele pomoći. Ali, prije svega, to ovisi o nama - rekao je Čović u Mostaru. On kaže kako blokada državnih institucija nije rješenje od kojega će imati koristi bilo koja od strana u zemlji.

- Siguran sam da svi oni koji misle da mogu nekim političkim aktivnostima i blokadama napraviti BiH potpuno nefunkcionalnom prave štetu sebi, a onda i svima nama u BiH. Pozivam sve na jedan afirmativni pristup - poručio je Čović. A onda su na politički megdan stupili Dodik i Konaković. Iznova su podigli letvicu negativne komunikacije. Dodik je istaknuo kako je uvjet za nastavak pregovora na razini koalicije u Bosni i Hercegovini smjena Zlatka Lagumdžije, Elmedina Konakovića i Denisa Bećirovića vezano uz jednostrano podnošenje inicijative te na kraju donošenje rezolucije o srebreničkom genocidu.

- Ako hoće dalje razgovarati, mora se utvrditi odgovornost za rušenje Ustava BiH, da se smijeni Lagumdžiju i da se smijeni Konakovića zato što su prekršili Ustav, a da se počne procedura smjene Bećirovića koji je skrivao od tijela vlasti BiH te aktivnosti koje su proveli u Ujedinjenim narodima potpuno ilegalno, potpuno tajno. To je minimum. Možda onda da sjednemo i dalje pričamo o nečemu - rekao je Dodik. Dodao je kako zapravo u ovoj godini, koja je izborna, “nije siguran može li se više išta uraditi”. Konaković je odgovorio kako je spreman odazvati se Čovićevu pozivu. Odmah je odgovorio na Dodikov zahtjev.

Odgovor “trojke”

- Potpuno je pogubljen u odnosu na jednu snažnu realnu politiku koju je “trojka” donijela na scenu jačanjem institucija. Stavljanjem svjetla na političku pozornicu Bosne i Hercegovine njega izlaže tamo gdje bi on trebao biti, a ne može se kriti iza lažnih konflikata narativa koji su mu do sada odgovarali i našao se, po mom mišljenju, u bezizlaznoj situaciji - rekao je Konaković. On smatra kako je jedini izlaz za Dodika prihvaćanje dogovora o državnom proračunu te korištenja novca iz Plana rasta.

- Ima još nešto malo prigode da se iz toga iščupa s obzirom na to da nam je na stolu Plan rasta i prigoda koju ne bismo smjeli propustiti zbog ljudi u Bosni i Hercegovini. “Trojka”, koja vodi računa o cijeloj Bosni i Hercegovini, svim građanima, s obzirom na to da teško podnose skupoću i stavljanjem fokusa na prave teme, Dodika je postavila na mjesto koje mu pripada - kazao je Konaković koji je otkrio da su razgovori vladajuće koalicije iznimno teški, često na granici incidenata.

- Dogovor je bio da HDZ organizira sastanak, ako nas Čović pozove, mi ćemo doći, a što će Dodik, ne znamo. On vjerojatno mora pitati Putina mora li na takav sastanak dalje dolaziti - poručio je Konaković. Eventualni dogovor omogućio bi i deblokadu europskog puta. No, lokalni izbori i redovito podizanje tenzija nisu razlog za optimizam.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije