Vijeće ministara BiH

Raspodjela grant sredstava u iznosu oko 3,4 milijuna KM

vm bih
13.10.2016.
u 13:35

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici donijelo je Oduku o raspodjeli grant sredstava Vlade Japana u iznosu oko 3,4 milijuna KM doniranih Bosni i Hercegovini Nota sporazumom – razmjena nota između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o realizaciji grant pomoći Vlade Japana Bosni i Hercegovini za 2015. godinu.

Na ovaj način odobrena je raspodjela japanskog granta doniranog BiH u vidu tehničke opreme (meteorološke, medicinske i opreme za zašitu od vremenskih nepogoda), u vrijednosti 200.000.000 japanskh jena (oko 3,4 milijuna KM) ministarstvima vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te sigurnosti, kao i Ministarstvu civilnih poslova.

Ova ministarstva provest će zakonsku proceduru nabavke i stvoriti uvjete za prijem i distribuciju robe do krajnjih korisnika granta u sektorima voda, zdravstva i meteorologije, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 


Usvojen Akcijski plan za borbu protiv terorizma


Vijeće ministara BiH usvojilo je Akcijski plan za provođenje Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma (2015 – 2020). Ovaj plan baziran je na ideji jedinstvenog i koordiniranog pristupa u provođenju Strategije i jačanja kapaciteta nadležnih institucija na svim razinama u Bosni i Hercegovini za prevenciju i borbu protiv terorizma i s terorizmom povezanih izazova.

Akcijski plan sadrži pregled akcija podijeljenih u sedam ključnih područja: zakonodavstvo; institucionalni kapaciteti; permanentno obrazovanje i praktične provjere sposobnosti; prevencija; zaštita; istrage i odgovor na terorističke incidente. Prva tri naznačena područja smatraju se preduvjetima za provedbu svih akcija u prevenciji i borbi protiv terorizma, dok je cilj provođenje aktivnosti iz četiri preostale oblasti usuglašavanje antiterorističkih mjera s mjerama koje provode zemlje članice EU.

Akcijski plan su usuglasile i odobrile nadležne institucije/agencije na svim razinama u Bosni i Hercegovini. Za njegovo provođenje odgovorno je nadzorno tijelo Vijeća ministara BiH, koje će vršiti redovan monitoring napretka po zacrtanim ciljevima i mjerama.


Registracija oznake originalnosti i zemljopisnog  porijekla hrane

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o davanju ovlasti pravnim osobama za oblast oznake originalnosti i oznake geografskog porijekla prehrambenih proizvoda i Odluku o visini naknade za postupak registracije oznake originalnosti i oznake zemljopisnog  porijekla hrane, koje je predložila Agencija za sigurnost hrane BiH.

Donošenjem ovih odluka omogućava se provođenje Pravilnika o oznakama originalnosti i oznakama zemljopisnog  porijekla hrane jer se stvaraju uvjeti da zainteresirani subjekti u poslovanju s hranom u BiH mogu podnijeti zahtjev za registraciju oznake originalnosti, kao i zemljopisnog  porijekla hrane te zaštititi, registrirati i s prepoznatljivim oznakama prehrambene proizvode stavljati na tržište.

Kao certifikacijska tijela za utvrđivanje usklađenosti proizvodnje, prerade i samog prehrambenog proizvoda sa specifikacijom i za provođenje kontrole nad proizvodnjom, preradom i samim prehrambenim proizvodom, a na osnovu provedenog javnog natječaja ovlašćuju se Herkon d.o.o. Mostar i Organska kontrola d.o.o. Sarajevo. Nadzor nad radom certifikacijskih tijela provodi Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Istovremeno je utvrđena visina naknada u postupku registracije. Tako naknada za podnošenje zahtjeva za registraciju oznake originalnosti, odnosno oznake zemljopisnog  porijekla iznosi 30,00 KM, koliko iznosi i upis u registar, dok će se upis novih korisnika registrirane oznake plaćati 100,00 KM. Naknada za provođenje postupka registracije iznosi 500,00 KM, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

 

Strategija razvoja sustava javnih nabavki

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za javne nabavke BiH, usvojilo je Strategiju razvoja sustava javnih nabavki Bosne i Hercegovine za razdoblje 2016. – 2020. godine, u cilju unapređenja transparentnosti i promoviranja mjera za borbu protiv korupcije.

Strateški ciljevi su, također, daljnji razvoj i usklađivanje zakonodavnog okvira s pravnim tekovinama i dobrom praksom EU, te uspostavljanje djelotvornog mehanizma koordinacije i kreiranja politika u okviru sustava javnih nabavki.

Provođenjem Strategije žele se jačati institucionalni i operativni kapaciteti i funkcionalnost sustava javnih nabavki, kao i konkurencija među privrednim subjektima. Kao strateški cilj navedeno je i stavljanje jačeg fokusa na postizanje "protuvrijednosti za novac“ na osnovu pravilne i otvorene konkurencije, u okviru razvoja sustava e-nabavke.

Riječ je o usklađivanju Zakona o javnim nabavkama s direktivama EU, usvajanju novog pravilnika o monitoringu radi unapređenja sadašnjeg sustava nadzora, te obuci službenika za javne nabavke u ugovornim organima. Među kratkoročne rezultate ubraja se i izgradnja efikasnog sustava pravne zaštite u javnim nabavkama u BiH, kao i razvoj modula za podnošenje i ocjenu ponuda i dodjelu ugovora u sustavu e-nabavki (e-tendering i e-dodjele).

 

Usvojena Strategija razvoja IDEEA-e

Vijeće ministara BiH usvojilo je Strategiju razvoja Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine 2016 – 2020. Analiza okruženja je pokazala da u prve dvije godine strateškog razdoblja IDDEEA mora iskoristiti organizacijske prednosti i vlastite resurse u cilju optimizacije i racionalizacije radnih procesa u svrhu efikasnijeg funkcioniranja i dostizanja ključnih stateških ciljeva u razdoblju 2018-2020.

Strateški ciljevi su podijeljeni prema operativnosti i funkcionalnosti u sedam cjelina, među kojima su povećanje transparentnosti i poboljšanje procesa upravljanja, personalizacija i poboljšanje sigurnosti identifikacijskih dokumenata, kao i izdavanje kvalificiranog digitalnog potpisa. Strategijom su definirani i ciljevi poput održavanja tehničkih uvjeta za vođenje evidencija i jačanje telekomunikacijskih kapaciteta, optimizacije i nadogradnje sigurnosti radnih procesa, provođenja razvojno-investicijskih i međunarodnih projekata i jačanja međunarodne suradnje, te jačanja ljudskih potencijala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?