nova preslagivanja

Raskoli i pucanje političkih brakova na sve tri strane uoči lokalnih izbora u BiH

19.10.2020.
u 19:49

Tomislavgrad, Sarajevo i Prijedor tri su grada koja su postala sredine žestoke utakmice izazvane raskolima ili pak prekidima višegodišnjih stranačkih “ljubavi”, što će svoju završnicu doživjeti na lokalnim izborima za manje od mjesec dana. Posljednji prekid sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika objavili su iz Demokratskog narodnog saveza (DNS), stranke koju vodi Nenad Nešić. Ova je stranka dva desetljeća Dodikov partner, praktički od početaka promjene na političkoj sceni Republike Srpske, piše Večernji list BiH

“Pomak” u Tomislavgradu

“Politički život RS-a traži normalnu političku konkurenciju i zdrava koalicijska partnerstva. DNS je dao ključan doprinos za zajedničke rezultate na izborima za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH. Zauzvrat, DNS je dobio izravno miješanje u unutarnje stvari, cijepanje stranke, udar na razvoj Prijedora i blokadu funkcioniranja najbolje lokalne samouprave u RS-u”, kazao je Nešić obrazlažući svoju odluku. Svemu je prethodio Nešićev naprasni odlazak s čela Puteva Republike Srpske, a što se službeno objasnilo “zdravstvenim” razlozima sada već bivšeg direktora. No, ova odluka o prekidu savezništva SNSD - DNS, čemu su prethodile višegodišnje trzavice, nije konačna odluka manje stranke. Nije isključeno da niža stranačka tijela, prije svega lokalne organizacije, ostanu u svojevrsnoj kohabitaciji sa SNSD-om jer se odluka vrha stranke odnosi samo na državnu razinu, no ne i za lokalne sredine za čija tijela vlasti tek predstoje izbori. Poznavatelji tamošnjih prilika ne isključuju nove raskole unutar DNS-a zbog toga što pojedine lokalne stranačke organizacije podupiru zajednički nastup sa SNSD-om. Ovaj potez DNS-a neće imati posljedica samo na lokalnu, nego i na druge razine zbog čega će doći do novih preslagivanja. Očekivano, fragmentirana i poljuljana oporba u Republici Srpskoj izrazila je zadovoljstvo ovakvim Nešićevim potezom te ostavila odmah otvoreni prostor za suradnju kako bi pokušali ojačati frontu prema Dodikovu SNSD-u. 
Nakon stranačkih discipliniranja raskol se dogodio u Tomislavgradu gdje je načelnik i kandidat za premijera Hercegbosanske županije Ivan Vukadin izbačen iz HDZ-a BiH te je s gotovo svim nekadašnjim dužnosnicima ove stranke na županijskoj i entitetskoj razini osnovao stranku Hrvatski nacionalni pomak. Ova se stranka promaknula na treću hrvatsku političku opciju u BiH jer se brojni dužnosnici nalaze na pozicijama od entiteta do županije. Ova stranka kani i uspostaviti novu županijsku vladu, no za takvo što im nedostaju partneri sa srpske strane.

Sarajevo u fokusu

Unutar bošnjačkoga korpusa najveća bitka vodi se za šest gradskih općina i sam grad Sarajevo. Stvari su se dodatno zakomplicirale kada je donedavni visoki i utjecajni dužnosnik Stranke demokratske akcije Aljoša Čampara odlučio stati iza smjene Vlade Sarajevske županije koju predvodi SDA. Jedan od ključnih trenutaka zašto je došlo do raskola jesu odnosi unutar federalne policijsko-obavještajne zajednice kojom suvereno godinama ravna upravo Stranka demokratske akcije. Ova Čamparina odluka o napuštanju stranke već je sada stvorila taktiku i medijsku prednost također fragmentiranoj bošnjačkoj oporbi koju predvodi Socijaldemokratska partija, a značajne partnere čine Narod i Pravda Dine Konakovića te Naša stranka Peđe Kojovića. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije