Uoči novih izbora

Raskol u sindikatu, članstvo podijeljeno

03.07.2017.
u 12:19

Predsjednik Sindikata uprave Božo Marić rekao je da je neophodno reformirati Savez sindikata Republike Srpske kako bi se se stvorile bolje pozicije za pregovaranje sa socijalnim partnerima i radnicima osigurao bolji položaj u ostvarivanju njihovih prava, a da će u suprotnom Sindikat uprave napustiti članstvo u Savezu. Marić je pred održavanje Kongresa Saveza sindikata zakazanog za 4. srpnja u Tesliću, rekao da članovi tog sindikata neće podržati kandidaturu Ranke Mišić za predsjednicu Saveza sindikata kojoj bi to bio četvrti uzastopni mandat.“Zbog autokratske vladavine Ranke Mišić, Savez sindikata Republike Srpske nalazi se na staklenim nogama”, ocijenio je Marić. On smatra da je reforma Saveza sindikata neophodna kako bi se smanjila dominacija predsjednika sindikata kod kojeg je, kako kaže, trenutačno centralizirana sva moć, koji odlučuje u ime cijelog Saveza i svojim odlukama krši odredbe Statuta Saveza. “U prethodnom razdoblju Sindikat uprave ukazivao je na pogreške koje je u svom radu činio Savez sindikata i inicijator je promjena i reformi u Savezu. Ovakav rad saveza je donio više štete nego koristi članstvu”, naveo je Marić. On ističe da je zaustavljen svaki pokušaj promjena i reformi koje se uputili kada su preglasani u tijelima Saveza od članica koja po broju članova nemaju ni približan broj kao Sindikat uprave. Marić kaže da je princip sindikalne solidarnosti “jedan član, jedan glas” izigran u procesima odlučivanja.

Marić je izrazio nezadovoljstvo i načinom pripreme održavanja Kongresa i navodi da je Sindikat uprave izostavljen u svim imenovanim povjerenstvima i odborima za pripremu kongresne dokumentacije, kao i organiziranja samog Kongresa. “Analizom kongresne dokumentacije, jasno nam je zbog čega Ranka Mišić nije imenovala predstavnike Sindikata uprave u povjerenstvo za pripremu dokumentacije jer se u izvješću uglavnom neuspjeh u radu prebacuje na Sindikat uprave”, rekao je Marić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?