SREDIŠNJI ODBOR: Prihvaćena odluka o ujedinjenju, izmjenama statuta i izborima

Raskol u HDZ-u 1990. zbog HNS-a

politika
Foto: VL FOTO
27.04.2014.
u 10:26

Započele čistke kadrova koji se zauzimaju za zajednički nastup u HNS-u te ujedinjenju sa Zubakovom strankom

U Usori je održana sjednica Središnjeg obora HDZ-a 1990. na kojoj je prihvaćena odluka oko ujedinjenja ove stranke s Hrvatskim narodnim savezom, bivšom strankom HSS-NHI kojoj je na čelu bio Krešimir Zubak. Ovu odluku prihvatili su svi nazočni članovi Središnjeg odbora. Ubuduće će, prema odredbama sporazuma o integriranju HDZ 1990. i Hrvatskog narodnog saveza, nova stranka nositi naziv HDZ 1990. - Stranka europske pučke orijentacije.

Kako je istaknuto nakon sjednice potvrđena je odluka o samostalnom izlasku na izbore. Rečeno je kako HDZ 1990. ostaje otvoren za dogovore u vezi s pitanjem izbora člana Predsjedništva BiH i nastupom na izborima u RS-u i županijama gdje su Hrvati u manjini. Središnji odbor HDZ-a 1990. izabrao je za glavnog tajnika Iliju Cvitanovića, aktualnog ministra prostornog uređenja u HNŽ-u, a za glasnogovornika Peru Nikića, dok je međunarodni tajnik međunarodni tajnik Ante Janković. Cvitanović dolazi na mjesto glavnog tajnika umjesto Josipa Merdže koji je podnio ostavku zbog neslaganja s odlukama vodstva stranke da se ne želi napraviti zajednička lista sa strankama HNS-a za sljedeće izbore. Nikić pak nasljeđuje Vesu Vegara.

Predsjedništvo HDZ- a 1990 uskratilo je jučer mandat Boži Ljubiću za predstavljanje HDZ 1990 u Glavnom vijeću HNS-a zbog nepoštivanja odlukavodstva. Stranku će vjerojatno napustiti njezin utemeljitelj Božo Ljubić nezadovoljan odlukama njezina vrha. Pokrenut je i stegovni postupak protiv Damira Ljubića, člana Predsjedništva stranke. Ljubić je izrazio neslaganje s odlukama vodstva HDZ-a 1990. bojeći se da se radi na stvaranju nove političke alijanse. Ostaje nejasno tko je bio brži Slaven Raguž ili vodstvo HDZ 1990. On tvrdi da je podnio ostavku u mostarskom odboru i napustio ovu stranku. “Razlog je taj što je HDZ 1990. nakon izmjena statuta koje su se usvojile na Središnjem odboru u Usori, postao sve manje ‘demokratska’ stranka, a pitanje je koliko je ‘hrvatska’”, rekao je Raguž.

I HDZ 1990. iz Bihaća se ne slaže s nastupom na izborima izvan bloka HNS-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?