posjeta

Rapo posjetila povratnike u Gornjoj Ravskoj i Čelincu

26.06.2017.
u 15:15

Savjetnica ministra za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske i članica Predsjedništva HDZ-a BiH Marija Rapo, posjetila je povratnička mjesta Gornja Ravska i Čelinac, u kojima je Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske, tijekom proteklih godina, realiziralo niz aktivnosti namijenjenih stvaranju uvjeta za povratak i ostanak raseljenih osoba.

Prilikom posjete Gornjoj Ravskoj, u kojoj se više stotina povratnika okupilo da bi zajedno obilježili blagdan svetog Ive, savjetnica Rapo je razgovarala sa povratnicima u ovo mjesto, ali i sa ljudima iz okolnih povratničkih naselja.

Povratnici su ovom prigodom savjetnicu upoznali o svojim životnim uvjetima, ističući pri tom značaj asfaltiranja puta u Gornjoj Ravskoj, koji je financiralo Ministarstvo, na njihove svakodnevne aktivnosti. Mnogi od njih su rekli da im je Ministarstvo obnovilo kuće, dok je bilo i onih kojima je pružena pomoć u ostvarivanju socijalnih i društvenih prava.

Savjetnica Rapo je istaknula da je uz obnovu stambenih jedinica, podjednako važna obnova infrastrukturnih i društvenih objekata, jer samo na taj način može da se smatra da su ljudima stvoreni potrebni uvjeti za povratak.

Druženje u Čelincu organizirano je kod filijalne kapele, čiju  je obnovu financiralo Ministarstvo, a povratnici su rekli da je obnova ovog objekta doprinijela učvršćivanju njihove zajednice.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske, svake godine, dio sredstava izdvaja za pružanje potpore u obnovi vjerskih objekata, jer je iskustvo pokazalo da se mnogo više ljudi vraća u mjestima u kojima su obnovljeni vjerski objekti.

Praznik svetog Ive ima veoma značajnu ulogu za vjernike katoličke vjeroispovjesti, a u Gornjoj Ravskoj ovaj svetac se smatra i zaštitnikom. Kapela u Čelincu posvećena je Presvetom Srcu Marijinom i ujedno je zavjetna kapela u koju dolaze mnogi hodočasnici. Vjerske obrede, koji su održani u Gornjoj Ravskoj i Čelincu, predvodio je biskup banjalučki Franjo Komarica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?