Niska temperatura

Rani mraz prouzročio štetu poljodjelcima

22.04.2016.
u 07:00

Krumpir, rajčica, paprika, sve ono što je vani i što je zasađeno, zasigurno će dobrim dijelom stradati

Snijeg na Blidinju, koji je ovih dana iznenadio mještane, bio je uvod u hladnoću i u nižim područjima Hercegovine. Za ovo doba godine nevjerojatno toplo vrijeme, koje je vladalo do ovoga tjedna, promijenilo se i temperatura zraka se snizila, piše Večernji list BiH. Jučer ujutro u pojedinim mjestima Hercegovine bilo je i mraza. To je neugodno iznenadilo brojne poljodjelce koji su ovih dana vrijedno radili na svojim posjedima. Krumpiri rastu u zemlji, a posađene su i razne vrste drugih povrtlarskih kultura.

Polje se bijelilo

Milenko Soče, direktor Agroherca i dopredsjednik Seljačkog saveza FBiH, kaže kako ovakvo vrijeme može biti iznimno opasno za zasađene kulture. - Kod nas u Čapljini jutarnja temperatura iznosila je 4 stupnja i tu nije bilo mraza, ali u mjestima u kojima ga je bilo, to će zasigurno utjecati na kulture. Krumpir, rajčica, paprika, sve ono što je vani i što je zasađeno, zasigurno će dobrim dijelom stradati. Što se tiče voćarstva i vinogradarstva, šteta će biti malo ili nimalo, govori nam Soče. Jedan posuški poljoprivrednik koji je ove godine sadio krumpir za prodaju strahuje kako bi mogao ostati bez ičega. - Polje je bilo bijelo kad sam ranim jutrom izišao iz kuće. Nisam optimističan i strahujem kako bi sav moj i trud moje obitelji mogao pasti u vodu, govori nam on.

Strah od propasti

U idućim danima, prema aktualnim prognozama, mraza ne bi trebalo biti. Ipak, sve bi bilo dobro da je prošlo i bez jučerašnjeg mraza. - Kad bi se nastavila ovako niska temperatura kakva je jučer vladala, to bi bilo jako opasno i praktički bi sav rad naših ljudi bio uzaludan. Ipak, nadam se kako se to neće dogoditi i da neće ove sezone više biti minusa, govori nam Soče. Ove godine Hercegovina se nakon dugo vremena vraća poljoprivredi, stoga bi bila ogromna šteta da sve propadne.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije