Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ramljak: U naše škole više investiraju Vlada RH i Turska nego sve bh. institucije

13. travnja 2019. u 18:11 0 komentara 392 prikaza

Pozivajući se na Ustav Federacije BiH, po kojemu su županije dužne prenijeti ovlasti u oblasti obrazovanja na općine čije većinsko stanovništvo, po nacionalnoj strukturi, nije ono koje čini većinu županije kao cjeline, kao i načelo supsidijarnosti Europske povelje o lokalnoj samoupravi, prema kojemu odlučivanje o zajedničkim pitanjima mora biti preneseno na najniži mogući stupanj društvene organizacije, Općina Kiseljak nedavno je ponovno aktualizirala pitanje prijenosa nadležnosti iz oblasti obrazovanja. Odluku o prijenosu nadležnosti u oblasti obrazovanja Općinsko vijeće Kiseljak donijelo je 2011. godine, ali ona nikad nije provedena, piše Večernji list BiH.

Zahtjevi SDA

Mladen Mišurić-Ramljak, načelnik općine Kiseljak, na sjednici Vijeća koje je zasjedalo ovih dana, obrazložio je zašto je ovo pitanje ponovno aktualizirano. - Ne radi se o pokazivanju mišića, nema političke pozadine. Jednostavno, čaša nezadovoljstva zbog nerada i nefunkcioniranja županijskog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta jednostavno se prelila. Nabrojit ću samo neke primjere poput nepostojanja zakonske osnove za provedbu devetogodišnjeg obrazovanja, nedovoljno pozornosti usmjerene ka kvaliteti obrazovnog procesa, educiranju zaposlenih - kazao je Mišurić- Ramljak. Jedna od zamjerki koje je naveo jesu i minimalna ulaganja u škole, obrazložio je načelnik Kiseljaka. - U naše škole više investiraju Vlada RH i turska Razvojna agencija nego naše institucije, čije proračune punimo mi. Osobno nemam ništa ni protiv koga, ministra, Vlade ili bilo koje stranke, jednostavno mislim da je prijenos nadležnosti na Općinu puno kvalitetnije rješenje, a dokaz tomu su općine Žepče i Usora koje su nadležnosti obrazovanja na sebe prenijele prije osam, odnosno četiri godine - zaključio je. Odlukom Općinskog vijeća Kiseljak o prijenosu nadležnosti iz oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja vodit će se široka javna rasprava. Ovakav je zaključak dobio potporu većine vijećnika, uključujući i vijećnike SDA. Po riječima Asmera Japaura, SDA ima povjerenja u Ministarstvo i ova je stranka protiv prijenosa nadležnosti. SDA je i ovu temu vezao uz izbor predsjedatelja OV-a, kojeg već tri godine uvjetuju profesionaliziranjem njegova statusa.

Upoznavanje s prijedlogom

Zasad su, kažu u SDA, spremni podržati javnu raspravu, jer konačnu odluku ponovno će donijeti Vijeće. Za razliku od SDA, u Klubu vijećnika SDP-a i DF-a nemaju ništa protiv prijenosa nadležnosti u oblasti obrazovanja sa Županije na Općinu. Zaključak o organiziranju javne rasprave u trajanju od 30 dana bio je prijedlog ovog Kluba, a cilj mu je upoznati sve zainteresirane, počevši od prosvjetnih djelatnika, roditelja, vijećnika, kao i svih građana s detaljima i posljedicama ovog procesa. Suzdržani glede provedbe zaključka o javnoj raspravi bili su Marinko Ilijašević i Nenad Rajić, vijećnici HSP-a BiH.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.