Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Radojičić: Promjene u FBiH mogle bi narušiti cjelinu mjera u BiH

24. travnja 2020. u 17:08 0 komentara 226 prikaza

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić potvrdio je danas da se razmišlja o relaksaciji mjera, uvedenih nakon pojave koronavirusa.

"Trenutno imamo znatno smanjen broj osoba u kućnim izolacijama, a broj oporavljenih znatno je veći od broja osoba koja su trenutno bolesna. Svi trendovi nam daju za pravo da razmišljamo o liberalizaciji mjera", rekao je Radojičić i dodao da 27. travnja određene posebne gradske mjere neće biti produžene, a primjenjivat će se mjere koje donese Republički stožer za izvanredne situacije.

Na snazi ostaju mjere koje se odnose na obustavu javnog gradskog sabraćaja, zabrane okupljanja na izletištima i teretanama u prirodi i rad gradskih karantina.

"S obzirom da su danas najavljene promjene u Federaciji BiH koje se odnose na funkcionisanje lokalnih karatina ocijenili smo da bi to moglo narušiti cjelinu mjera u BiH, te dovesti do različitog postupanja na granicama, narušiti cijeli sustav zaštite i time ugroziti zdravstveno stanje", rekao je Radojičić nakon sjednice gradskog Stođera za izvanredne situacije, izrazivši nadu da neće biti potrebe da se uvode restriktivnije mjere, ukoliko građani budu poštovali sve preporuke.

S obzirom da je jedna osoba u Vatrogasnoj jednici Banja Luka pozitivna na korona virus, "kao posljedica obiteljskog klastera", bit će reorganizovan rad te službe i Civilne zaštite.

Gradonačelnik je najavio da će od ponedjeljka biti pojačan nadzor trgovina, tržnice te radnji koje trebaju  počneti  raditi idući tjedan, kao i domova za stare osobe.

U Banjoj Luci je od početka epidemije do danas značajno smanjen broj pacijenata, koji se javljaju na pregled zbog simptoma akutne respiratorne infekcije.

"Imamo strah da građani, koji imaju blage simptome, ne žele se javiti liječnicima, jer smatraju da im zdravlje nije ugroženo, što onemogućava da se vrši testiranje oboljelih i može da stvara lažnu sliku o kretanju virusa u populaciji", rekla je direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović i pozvala građane da se jave ukoliko osjećaju bilo kakve simptome respiratorne infekcije.

U tom gradu je evidentirano 16 pozitivnih na korona virus.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.