Nestašica radne snage

Radnike ne mogu privući ni dnevnice od 100 KM

storyeditor/2023-03-17/radnici.jpg
03.04.2023.
u 21:48

Na naplatu dolazi ponašanje poslodavaca prema radnicima. Nema više “ako ti nećeš raditi, ima tko hoće”

Masovno iseljavanje godinama unatrag dovelo je do toga da ne postoji ni jedna djelatnost u kojoj ne vlada nestašica radne snage, piše Večernji list BiH.

Više od 600.000 građana napustilo je BiH u posljednjih deset godina, pokazuju neslužbeni podaci Unije za održivi povratak i integracije u BiH. Broj osoba koje napuštaju zemlju raste iz godine u godinu. Radnika već dulje vrijeme nedostaje u građevinarstvu, svim granama industrije, fizički zahtjevnim i stručnim poslovima. Svoje granice za radnike s Balkana otvorila je Njemačka, a početak turističke sezone na Jadranu ubrzat će odlazak i iz već uzdrmane ugostiteljske djelatnosti.

Uvoz radnika

Osim neusporedivo boljeg standarda, radnicima se nude i dodatne pogodnosti, bonusi, edukacije, sustav koji ih štiti, ali i ambijent u kojem ne slušaju ratoborne poruke ovdašnjih političara. A izgleda da su poslodavci s boljim uvjetima malo zakasnili. Nova građevinska sezona samo što nije počela, a poduzeća se ponovno suočavaju s nedostatkom radnika, posebno obrtnika. Obučenih i kvalitetnih majstora sve je manje jer oni s iskustvom odlaze u inozemstvo zbog većih plaća i boljih uvjeta rada. - Nedostatak radne snage veliki je problem. Radnici sada traže velike dnevnice, čak 100 KM i više - kazao je za RTRS Stevo Šolaja, vlasnik građevinske tvrtke. Razloga za nedostatak radnika na bh. tržištu je više, a prvenstveno su financijski. - Svi smo pomalo krivi. Krivi su i privatnici zato što su nagrađivanja bila prilično skromna. Naši obrtnici lako nađu posao u inozemstvu, gdje su izuzetno dobro cijenjeni. Ta “internet-generacija” lako se odluči za odlazak u inozemstvo. Imaju na dlanu sve što se događa u svijetu. Tako da je teško s manjim plaćama zaustaviti odljev radne snage, pogotovo u obrtništvu - kaže Jovica Bratić, direktor Obrtničko-poduzetničke komore RS-a. BiH nedostaje gotovo 30.000 radnika različitih profila, a ova radna mjesta sve češće popunjavaju radnici iz Indije, Pakistana, Šri Lanke, Bangladeša, Kine, ali i zemalja regije, podaci su nadležnih institucija. Prema rezultatima ankete koju su među poslodavcima u BiH provele službe za zapošljavanje, ove godine najveća potražnja bit će za prodavačima, CNC operaterima, krojačima, armiračima i tesarima.

Povećanje plaća

Iz Saveza sindikata za gospodarstvo RS-a nedavno su priopćili da se i dalje treba zalagati za povećanje iznosa najniže plaće jer to sa sobom povlači rast plaća i svih ostalih zaposlenih, prvenstveno u realnom sektoru. Tako bi se, kako su poručili, barem smanjio odljev radnika u inozemstvo, a time i deficit radne snage na tržištu. Kako kaže potpredsjednik ovog Saveza za gospodarstvo Danko Ružičić, osim malih plaća, za osudu je i to da se u privatnim poduzećima ne potpisuju kolektivni ugovori. - Poslodavci su smatrali da sve treba prepustiti tržištu, a u biti, sve su određivali upravo vlasnici kapitala. Godinama su prijetili radnicima “ako ti nećeš raditi za tu plaću, ima tko hoće”. Sad na naplatu dolazi ponašanje poslodavaca prema zaposlenima godinama unatrag - kazao je za Srpskainfo Ružičić. Migracije ne možemo zaustaviti, ali ih možemo usporiti, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Upravnog odbora Udruge poslodavaca FBiH. - Pokušavamo na više načina popraviti poslovni ambijent da podignemo standard radnika kako bi manje razmišljali o odlasku. Poslodavci su napravili određene pomake. Pod pritiskom tržišta plaće su od Nove godine rasle jer postoji nedostatak radne snage, pa sve tvrtke pokušavaju zadržati ljude. Mi smo u proceduru uputili i prijedlog zakona kojim bi se plaće povećale za 400 KM, što bi bilo simbolično oporezivano. Nažalost, to nije ni došlo na dnevni red Parlamenta - kaže.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?