položaj sve teži

Radnici odlaze, ni povećanja plaća ih ne bi zadržalo

radnici
02.08.2019.
u 08:57

“Bojim se da je došlo vrijeme da i određena povećanja plaće ne bi ljude zadržali. Čekali smo predugo, sada se moraju dogoditi još neke važne stvari, a ne samo povećanja plaća, od zaštite na radu, uvjeta rada, odnosa tvrtki prema radnicima”, rekla je Vrabičić.

Položaj radnika je težak, imamo odliv kvalificirane radne snage, a ni to nije "probudilo poslodavce" da povećaju plaću i na taj način pokušaju zadržati radnike u RS-u, izjavila je Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

“Bojim se da je došlo vrijeme da i određena povećanja plaće ne bi ljude zadržali. Čekali smo predugo, sada se moraju dogoditi još neke važne stvari, a ne samo povećanja plaća, od zaštite na radu, uvjeta rada, odnosa tvrtki prema radnicima”, rekla je Vrabičić.

Prosječna plaća u oblasti građevinarstva u RS-u iznosi 630 KM, a u komunalnom sektoru 736 KM, ali u prosjek plaća ulaze plaće direktora, menadžmenta zbog čega prema njezinim riječima nije u pitanju stvarni prosjek.

Istaknula je da su problemi veliki, da je najveći problem u građevinskom sektoru jer već tri godine nemaju granski kolektivni ugovor.

“Plaće i sve ostale naknade nisu regulirane”, rekla je Vrabičić i dodala da su radnici ostavljeni na milost i nemilost dobrih i loših poslodavaca.

U građevinskom sektoru izražen je i problem zaštite radnika na radu, rad na visinama, problem rada na visokim i niskim temperaturama, a sve to se inače pobliže regulira kolektivnim ugovorom.

U komunalnom sekotoru potpisan je kolektivni ugovor, ali je od potpisivanja tri puta rasla najniža plaća, pa je već srednja stručna sprema došla na razinu najniže plaće, zbog čega je ovaj kolektivni ugovor prevaziđen.

Silvana Radulović, predsjednica sindikalne organizacije javne ustanove Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS-a rekla je da je u ovoj ustanovi prije šest mjeseci radilo 140 radnika, a sada ih je manje od 70 jer su mnogi otišli u druga poduzeća i inozemstvo.

“Nemamo uplaćene doprinose nekoliko godina, nismo uspjeli dobiti sedam plaća, a unutarnja organizacija je u velikom problemu. S direktorom smo pokušavali od ožujka napraviti nešto”, rekla je Radulović.

Dodala je da su uspjeli donijeti pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, ali je problem donošenje pravilnika o plaćama, jer je ova javna ustanova samofinancirajuća, pa nadležni ne znaju po kom pravilniku i zakonu mogu napraviti pravilnik o plaćama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?