Čapljina

Radnici Laste tehnološki višak

17.02.2017.
u 07:00

Sinonim Čapljine - Tvornica keksa i vafla Lasta je na izdisaju. Posljednji štrajk radnika bio je 26. siječnja. S datumom 30. siječnja radnici su poslani kućama uz obrazloženje - tehnološki višak?! - Dobili smo neku odluku u kojoj piše kako smo tehnološki višak. Ja osobno nisam ništa potpisao, ali sam je uzeo s drugim dokumentima i predao u Zavod za zapošljavanje kako bih mogao ostvariti zdravstveno osiguranje, kaže Luka Trtanj, predsjednik Samostalnog sindikata Zvečevo-Laste, od kojeg doznajemo kako je slično postupila i većina radnika, dok ih je na poslu ostalo desetak koji obavljaju administrativne poslove, piše Večernji list BiH. Podsjećamo, na konferenciji za novinare koju su spontano sazvali radnici u želji da upoznaju javnost s činjenicom kako pogoni od 23. prosinca, kada su mislili da idu na blagdanski odmor, ne rade. Tek tada je postalo očigledno da je tvornica u kolapsu. Inače, svako malo radnici Laste su štrajkali kako bi vlasnika, hrvatsku tvrtku Zvečevo, natjerali na isplatu inače skromnih plaća, u prosjeku manjih od 400 KM.

Priopćenje

Djelatnice Slavica Lekić i Mila Nikše kažu kako radnici potražuju “tri plaće, zdravstveno osiguranje te doprinose za 2014., 2015. i 2016.”?! Poslije vrlo lošeg odjeka u bh. javnosti, oglasilo se vodstvo Zvečeva. U priopćenju koje je prenijela agencija Fena, uz ostalo, stoji: - Hrvatska tvrtka Zvečevo, većinski vlasnik Laste, želi zadržati kontinuitet proizvodnje, opstojnost svojih brendova i proizvoda, kao i radna mjesta.

To priopćenje djeluje nelogično jer su samo tri dana poslije radnicima podijeljene odluke da su “tehnološki višak” bez obrazloženja. Radnici Laste, koji ovih dana lutaju od nemila do nedraga, kažu kako ništa ne znaju, niti im je itko bilo što rekao. Za sada im je potporu izrazio samo Smiljan Vidić primivši njihove predstavnike. Nakon svega ostaje dojam kako je spomenuto priopćenje sročeno iz bojazni od bojkota proizvoda tvrtke Zvečevo, ne samo na čapljinskom području nego i znatno šire. Zanimljiva je vlasnička struktura. Lasta ima ukupno 497 dioničara, većinski vlasnik je Zvečevo Požega s udjelom od 51,03 posto, slijedi Nermin Šehić 2,64 posto itd. Tajna takve disperzije je u činjenici kako su čak 43,04 posto kapitala vlasnici interni dioničari, odnosno bivši i sadašnji zaposlenici.

Privatizacija

Državni kapital je privatiziran kombiniranom metodom pa je u tzv. velikoj privatizaciji Zvečevo kupilo 51 posto kapitala, dok je preostalih 5,96 posto državnog kapitala privatizirano javnim upisom dionica. Kupnjom 51,03 posto udjela 29. studenoga 2001. Zvečevo se obvezalo da će, uz zatečenih 168 radnika, zaposliti još 66 novih. Većinski paket od 51,03 posto plaćen je 250.000 KM uz obvezu ulaganja 5,7 milijuna KM. Međutim, većinski vlasnik je “zaboravio” preuzete obveze pa je Agencija za privatizaciju HNŽ-a tužila Zvečevo, čiji je većinski vlasnik (64 posto kapitala) obitelj Alvir. Poslije sudske nagodbe 2009. došlo je do produljenja roka kupcu do konca 2010. Nakon toga nabavljen je dio opreme... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?