SARAJEVO

Radni posjet izaslanstva INTERPOL-a Kraljevine Saudijske Arabije Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH

26.05.2023.
u 14:41

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je primila u radni posjet izaslanstvo Kraljevine Saudijske Arabije od 23 do 26. svibnja. Do realizacije posjeta je došlo nakon što se NCB INTERPOL Riyadh, Kraljevina Saudijska Arabija, ranije obratio Generalnom tajništvu INTERPOL-a, Lyon, Francuska, za organiziranje studijskog posjeta aktivnoj državi članici INTERPOL-a koja je uspješno integrirala alate, servise i rješenja INTERPOL-a radi razmjene iskustava i dobre prakse.

S obzirom na izvanredne učinke i dostignuća naše zemlje u tom pogledu, odnosno činjenicu da je naša zemlja među 20 najboljih za konzultiranje INTERPOL-ovih baza podataka u svijetu te da je naša zemlja zapravo primjenila čitav niz policijskih kapaciteta INTERPOL-a u proteklim godinama, nametnula se ideja o NCB INTERPOL-u Sarajevo kao o mogućem domaćinu izaslanstvu Kraljevine Saudijske Arabije, što je u konačnici i realizirano.

Izaslanstvo Kraljevine Saudijske Arabije je predvodio šef NCB Riyadh, pukovnik Abdulmlk Ibrahim ALSOGIAH, a ista je brojala 11 članova uključujući i predstavnika Generalnog tajništva INTERPOL-a, g. Badreddin TOUIHRI.

Direktor Vilić je gostima zaželio dobrodošlicu te prezentirao nadležnosti i aktualnosti u radu Direkcije, ističući važnost komunikacije, koordinacije i suradnje na međunarodom nivou. Posebno se osvrnuo na dobre odnose Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

Tijekom prvog dana posjeta u sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH gostima je prezentirana struktura i nadležnosti policijskih organa u BiH, način rada NCB Sarajevo, korištenje servisa i alata INTERPOL-a, koordinacija operativnih aktivnosti na terenu, povezivanje nadležnih tijela u BiH na sustav INTERPOL-a i sl.

Naredna dva dana za članove izaslanstva je organiziran posjet sjedištu Granične policije BiH, Graničnom prijelazu Aerodrom Sarajevo i Graničnom prijelazu Bijača.

Posjet je završen 26. svibnja obilaskom prostorija Sektora za međunarodnu policijsku suradnju i razgovorom sa službenicima NCB Sarajevo. Ovakva razmjena iskustava će vjerojatno donijeti koristi, ne samo Kraljevini Saudijskoj Arabiji, nego možda i regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (MENA). Isto tako, ovim vidom suradnje se međunarodnoj policijskoj zajednici demonstriraju sve prednosti koje mogu dobiti koristeći proizvode, alate i usluge INTERPOL-a, a takođe se promovira rad agencija za provođenje zakona iz Bosne i Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?