Čović - Cormack

Raditi na izgradnji racionalnog, učinkovitog i neovisnog pravosuđa u BiH

covic Cormack
27.01.2016.
u 18:03

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović održao je sastanak s veleposlanicom SAD-a Maureen Cormack. Na početku susreta veleposlanica Cormack je čestitala Čoviću objavu datuma podnošenja zahtjeva za članstvo u EU. 

Predsjedatelj Predsjedništva BiH informirao je veleposlanicu Cormack o napretku i narednim koracima BiH na putu ka članstvu u EU. Veleposlanica je izrazila zadovoljstvo napretkom koji je BiH postigla na tom putu, te uvjerenje da će dobar rad biti nastavljen i u razdoblju koje slijedi.

Sugovornici su se složili da je naredni veliki korak u pravcu euroatlantskih integracija BiH aktivacija akcijskog plana za članstvo (MAP), koja podrazumijeva napredak u rješavanju pitanja neperspektivne vojne imovine. Veleposlanica Cormack je izrazila punu potporu SAD-a ovim procesima.

Čović je u daljnjem razgovoru informirao veleposlanicu o aktivnostima u kontekstu reforme izbornog zakona. Veleposlanica je pozdravila politički dijalog koji se vodi oko provedbe presude Sejdić-Finci, a posebice odluke Ustavnog suda za Grad Mostar i preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a. Istaknut je značaj transparentnosti izbornog procesa, kao ključnog čimbenika demokratizacije društva.

Sugovornici su iskazali potporu prijedlozima i aktivnostima koji imaju za cilj proširenje strukturalnog dijaloga, kako bi isti bio što svrhovitiji. Naglašen je ključan značaj pravosudnog sustava za vladavinu prava, a potom i za ulaganja koja su pokretač gospodarskog razvitka. 

Zajednička je ocjena kako je nužno uložiti dodatne napore na izgradnji racionalnog, učinkovitog i neovisnog pravosuđa u BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije