U Širokom Brijegu u tijeku infrastrukturni i građevinski radovi na brojnim lokacijama

Radi se podno Krunine strane, u Dogani, na Brigu, Vracama, Trnu, Pecari…

07.03.2024.
u 14:59

Široki Brijeg pretvorio se u veliko gradilište. Srušena je velika zgrada južnog skladišta Duhanske stanice, a potom je porušeno još nekoliko derutnih objekata nekadašnje Dogane, kako su Duhansku stanicu zvali Širokobriježani, piše Večernji list BiH. Neće se rušiti sjeverna kamena zgrada u Ulici Stjepana Radića nadomak zgrade ZHŽ-a i gradskog bazena, koja statički omogućuje rekonstrukciju i adaptaciju. Rušenja se trebaju obaviti u roku dva mjeseca, a vrijednost radova iznosi 149.000 KM. Duhanska stanica u Širokom Brijegu odlazi u prošlost, a na tom prostoru bit će sagrađena Srednja strukovna škola s pratećom dvoranom, galerija, gradski muzej, zgrada županijskog Suda, Klub branitelja… U planu je izgradnja nove prometnice, zelenih površina, šetnice i parkirališta na toj lokaciji.

Ulaže se, gradi...

Prošle godine Grad je kupio jednu privatnu kuću podno Krunine strane i srušio je. Zahvaljujući novom slobodnom prostoru ublažit će se veliki zavoj iz smjera dječjeg vrtića u smjeru Krunine strane i Doma zdravlja, a oslobodit će se i prostor za nova parkirališna mjesta. Odlučeno je da će se od Trga širokobrijeških žrtava do budućeg mosta kod Benta u smjeru obilaznice promet odvijati dvosmjerno kako bi se prometno rasteretilo središte grada. No, prije toga valja uraditi rekonstrukciju te prometnice, nogostupe, riješiti problem oborinskih voda i postaviti novu rasvjetu. Na Trgu Gojka Šuška JP Vodovod i kanalizacija vodio je radove na rekonstrukciji vodovodne mreže. Ovo javno poduzeće nastavlja s rekonstrukcijom gradskog vodovoda na nekim dijelovima za koje se pokaže potreba kako bi se znatno poboljšala vodoopskrba u gradu.

Trenutačno su u izgradnji tri stambene zgrade na Trnu. Na lokaciji Vrace privode se kraju iskopi u velikom projektu Hills Residence Široki Brijeg. Do 15. travnja ide se u realizaciju projekta odvodnje podzemnih voda i početka građevinskih radova. Na još nekim lokacijama počinju se graditi ili planiraju stanovi za tržište. Na lokaciji parka (bašte) kod Trga širokobrijeških žrtava, uz rijeku Lišticu, niče novi ugostiteljski objekt “Park Intrade”, kapaciteta 140 mjesta u zatvorenom prostoru, a isto toliko na otvorenom. Nedavno je završena modernizacija prometnice Trn – Mokro i prometnica iz smjera Trnske ceste do lokalne škole u Trnu. - Tijekom prošle godine za cestu koja vodi na Bile, ceste Trn – Mokro i Britvica – Rakitno Grad Široki Brijeg izdvojio je oko četiri i pol milijuna KM. Grad inače godišnje izdvaja najmanje milijun KM za modernizaciju cesta u gradu i selima - kazao nam je Miro Kraljević, širokobriješki gradonačelnik. U planu su kružni tok iz smjera industrijske zone Pecara na obilaznicu, reguliranje pristupa industrijskoj zoni Knešpolje, modernizacija ceste Visoka Glavica – Ljubotići u dužini 2700 metara… Valjat će podići most preko rijeke Lištice u smjeru Gradskog bazena kako bi novi investitor mogao početi s novim projektom. Jedan od najzahtjevnijih infrastrukturnih objekata u Širokom Brijegu je pročistač otpadnih voda, vrijedan oko šest milijuna KM. Nastavlja se s projektom vodovoda u Knešpolju, a u Ljubotićima su u tijeku radovi na trećoj fazi vodovoda.

Objekti u središtu grada

Promet je u gradu sve frekventniji i trebat će nastaviti s rješavanjem tog problema. - Široki Brijeg je značajno gospodarsko središte i na područje Širokog dnevno dođe i iz njega ode oko sto tegljača robe, a velik broj od devet tisuća zaposlenih na posao ide automobilom. No, uvjereni smo da će nova autocesta od Mostara u smjeru granice s Republikom Hrvatskom u velikoj mjeri rasteretiti promet u Širokom Brijegu - dodaje gradonačelnik Kraljević. U planu je nastavak radova na širokobriješkom reciklažnom dvorištu s pretovarnom stanicom. I širokobriješki nogometni stadion Pecara pretvorio se u gradilište – u tijeku su radovi na postavljanju hibridnog travnjaka. Grad Široki Brijeg izdvojio je 600.000, a NS BiH dva milijuna KM. Nakon uređenja dijela središta grada iz smjera Trga širokobrijeških žrtava u smjeru robne kuće te područja ispod (južno) hotela Park i robne kuće, u planu je uređenje prostora sa sjeverne strane hotela i robne kuće. Trebat će što kvalitetnije obnoviti zgradu glasovite širokobriješke gimnazije. U tijeku je analiza osnovanog stručnog tima o tome kako valja rekonstruirati taj vrijedan objekt. Prekoputa zgrade gimnazije u završnoj fazi je izgradnja istočnog dijela franjevačkog samostana. Kulturno-povijesna jezgra Grada na Gori, kako je kardinal Franjo Kuharić nazvao Široki Brijeg, Širokobriježanima je od posebnog značenja. Mnogo toga se radi i puno će toga biti rađeno u Širokom Brijegu, a Širokobriježanima najviše “bodu oči” neki ruševni i neuređeni objekti u središtu grada. Problem je privatno vlasništvo, ali ma čije bilo, morat će se naći neko rješenje. Široki Brijeg sa svojom poviješću, kulturom i gospodarstvom koje zapošljava devet tisuća djelatnika, ima oko tisuću poslovnih subjekata i ostvaruje blizu tri milijarde KM prihoda godišnje, zaslužuje sve višu sveukupnu urbanističku razinu. Gradonačelnik Kraljević ističe to da je nužno ukloniti neke objekte u središtu grada, koji su postali ruglo i gotovo prijete sigurnosti prolaznika. Postoje za takvo što znane procedure. Tko to ne razumije i prema tomu se ne ponaša, treba ga možda i razumjeti jer ne zna što čini svom Širokom i svojim Širokobriježanima, ali takvima ne valja dopustiti da su u pravu. Trebali bi se ponašati po znanom širokobriješkom sloganu: Široki uvijek na pr(a)vom mjestu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije