Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Radi se na uspostavi prometa na A-1 i putu Lašva - Kakanj, ekipe na terenu

25. veljače 2017. u 17:31 0 komentara 215 prikaza
fd
Foto: FENA

Prema posljednjim informacijama iz Županijskog centra civilne zaštite Zeničko-dobojske županije, stanje na velikom klizištu koje je ugrozilo i prekinulo odvijanje prometa na autoputu A-1, na dionici Tičići kod Kaknja, i regionalnom putu Lašva - Kakanj, i dalje je teško, iako operativne i tehničke ekipe nastoje da uklone nanose zemlje.

- Promet je obustavljen iz svih smjerova i odvija se alternativnim pravcima preko Busovača, Kiseljaka i Visokog. U novonastaloj prirodnoj nepogodi nitko nije ozlijeđen i nema ugroženih osoba - priopćeno je Feni od dežurnog operativnog službenika policije MUP-a ZDŽ.

Do prekida prometa došlo je usljed prelijevanja vode iz velike akumulacije koja je proteklih dana nastala na području eksploatacijske zone Površinskog kopa "Vrtlište" Rudnika mrkog uglja Kakanj, i velikog pomjeranja jalovine prema koritu rijeke Ribnice.

Pokretanje jalovine spojilo je obale ove rijeke i napravilo veliku akumulaciju, koja je tijekom protekle noći zbog obilnijih padavina povećala nivo vode i došlo je do prelijevanja vode preko zatrpanog korita rijeke Ribnice.

Tijekom noći i danas prijepodne stručne tehničke ekipe su pokušale da smanje nivo vode novonastale akumulacije preko tehničkog tunela, koji je u izgradnji, ali nisu uspjeli da preusmjere ogromnu količinu vode.

Velika količina vodene mase je, kao vodena bujica, krenula prema prirodnom ušću u rijeku Bosnu i ponijela veću količinu zemlje i kamenja. Zbog ogromne količine mase kamena i zemlje došlo do zatvaranja urađenih vodenih propusta ispod regionalne ceste Lašva - Kakanj, a zatim i autoputa A-1.

Na mjestu gdje je jalovina zatvorila regionalnu cestu i autoput A-1 trenutno su angažirane službe civilne zaštite i spašavanja, a tehničke mehanizirane ekipe sa velikim brojem ljudi pokušavaju da uspostave normalizaciju prometa.

Do normalne uspostave prometa na dionici Tičići kod Kaknja vozačima se savjetuje da koriste alternativne pravce i da se pridržavaju uputa ekipa prometne policije koja se nalazi na više kontrolnih punktova na magistralnim putevima M-17 i M-5, kao i na autoputu A-1, priopćeno agenciji Fena.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.