Udruga poslodavaca FBiH upozorila na mjere rasterećenja gospodarstva

Rad ‘na crno’ veći je problem od uplate doprinosa

06.02.2012., Zagreb -  U Savskoj cesti kod broja 21 pukla je cijeva za vodu. Radnici rade na otklanjaju kvara. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL
13.03.2015.
u 09:32

istaknuto je kako se što prije mora naći zajednički interes oko Zakona o radu

Na redovitoj skupštini Udruge poslodavaca FBiH istaknuto je da jedan od gorućih problema s kojima se i Vlada FBiH suočavala u svoje četiri godine svakako rad “na crno”. Naime, kako je istaknuo Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, računa se kako na svaka četiri zaposlena jedan radi “na crno”, pišu “Poslovne novine”. To stvara nelojalanu konkurenciju i, kako Trhulj navodi, rad “na crno” je veći problem od doprinosa na plaće na koje se većina gospodarstvenika žali.

Neprijavljeni radnici

Prema nekim statističkim pokazateljima, dolazi se do brojke da je oko 200.000 ljudi koji u BiH rade “na crno”, dok je na “minimalac” prijavljen svaki treći radnik. Kao jedan od razloga zbog kojih poslodavci ne prijavljuju svoje radnike je i veliki iznos nameta, odnosno porez koji se plaća državi. Poslodavac u FBiH plaća oko 70 posto poreza i doprinosa na svakog prijavljenog radnika, što u konačnici znači i veće troškove. To stvara raskorak između stvarne i evidentirane nezaposlenosti, što u konačnici samo pravi sve veći jaz prema sivoj ekonomiji. Zbog ovoga, ali i nepovoljnog poslovnog okruženja na skupštini Udruge poslodavaca FBiH upozorili su na mjere za rasterećenje gospodarstva, koje je UP FBiH već uplatio vlastima kao i široj društvenoj zajednici. Kako je kazao direktor ove Udruge Mladen Pandurević, ključno pitanje je u BiH kako osigurati povećanu konkurentnost domaćih poduzetnika kao i domaćeg gospodarstva, što je uvjet gospodarskog razvitka BiH. Poslodavci su, između ostalog, zatražili rasterećenje gospodarstva i izmjene radno-pravnog zakonodavstva. Također, za Fenu je izjavio da su prihvaćeni predloženi principi i prioriteti koji se odnose na rasterećenje poslovanja smanjenjem fiskalnih i parafiskalnih nameta, aktivnostima na sprečavanju nelikvidnosti, unapređenjem poslovnog okruženja, donošenjem najvažnijih sistemskih zakona i reformom radnog zakonodavstva, te smanjenjem javne potrošnje.

Zakon o radu

Na skupštini je upozoreno kako su postojeći zakoni zastarjeli, osobito postojeći Zakon o radu, te moraju proći određene reforme. Bruno Bojić, potpredsjednik VTK BiH, istaknuo je, kako pišu Poslovne novine, da aktuelni Zakon o radu nije dobar ni za poslodavce ni za radnike i da se mora mijenjati. Zbog toga je apelirao da se što prije nađe zajednički interes oko zakona, koji će zaštititi dobrog poslodavca od lošeg radnika, odnosno dobrog radnika zaštititi od lošeg poslodavca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?