Uvodi se naknada za otpadne vode

Računi za vodu poskupljuju u Mostaru, poduzeće financijski u gubitku

04.08.2023.
u 13:53

Na sjednici Gradskog vijeća Mostara do kraja ljeta vjerojatno će se naći točka o izmjeni cijena vodnih usluga, što se, prije svega, odnosi na uvođenje naknade za odvodnju otpadnih voda koju građani do sada uopće nisu plaćali, doznaje Večernji list BiH.

Modeli plaćanja

Postoji nekoliko modela plaćanja tih obveza koje je predložilo Javno poduzeće Vodovod koje tako nastoji izaći iz velike financijske krize s obzirom na to da godinama posluje s gubicima iz djelatnosti pružanja vodnih usluga. Ranije, još u vremenu prije pojave pandemije koronavirusa, kada se najavljivalo početak rada pročistača otpadnih voda, u najavi je bilo i poskupljenje vode od najmanje 50 posto, a ovaj put iz Vodovoda ne otkrivaju za koji bi iznos računi za vodu trebali poskupjeti (ali tvrde da će taj postotak svakako biti značajno manji) ili bi se pak dio računa mogao platiti i iz gradske blagajne, kao što je to slučaj s pročistačem.

Prema riječima direktora Javnoga poduzeća Vodovod Mostar Antona Vidačka, na temelju ugovora o pružanju javnih vodnih usluga zaključenog između Grada Mostara i JP Vodovod definirani su uvjeti o pružanju javnih vodnih usluga. - Taj ugovor, koji je usvojilo Gradsko vijeće Mostara prošle godine, obvezuje JP Vodovod napraviti izračun u skladu s metodologijom utvrđivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga, a obveza Grada Mostara je ovom javnom poduzeću omogućiti poslovanje s najnižom ekonomskom cijenom vodnih usluga - kazao je. Dodao je kako su u Javnom poduzeću izradili nekoliko prijedloga kojima bi se izvršila korekcija cijene usluge isporuke pitke vode i uvelo plaćanje naknade za odvodnju otpadnih voda u skladu s potrošenim kubnim metrima vode. O napravljenim izračunima prvo će se održati konzultacija s Gradskom upravom, a nakon toga prijedlog će doći i pred Gradsko vijeće koje donosi konačnu odluku hoće li se na građane prebaciti sav teret poskupljenja vode.

- Ako bi u Gradskom vijeću bila usvojena cijena koja ne pokriva ekonomsku računicu, Grad Mostar će razliku osigurati iz proračuna kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje JP Vodovod. U svakom slučaju, korekcija cijene isporuke pitke vode neće biti značajna, a uslugu odvodnje otpadnih voda platili bi samo oni građani koji imaju priključak na gradsku kanalizaciju - dodao je.

Prema njegovim riječima, ovo javno poduzeće tek je nekoliko mjeseci "prodisalo" zbog izvanredne naplate starijih potraživanja oko kojih su se angažirali, no dodao je kako će se stvari vratiti u "realnost", a to je da sadašnja cijena vodnih usluga nije dovoljna za pokrivanje svih obveza nastalih iz pružanja javnih vodnih usluga. Naveo je kako im trenutačno Grad Mostar značajno financijski pomaže u nabavi opreme, osiguranju sredstava za servis klorne opreme i sl., ali sve to nije dovoljno kako bi mogli podići razinu usluge.

Kvaliteta usluga

Ekonomska cijena vodnih usluga omogućila bi podizanje kvalitete usluga našim korisnicima redovitim održavanjem cijeloga sustava. Poduzeće želi pokrenuti velike investicije u rekonstrukciju mreže i zamjenu vodomjera s kojih će se stanje moći daljinski očitavati, a sve to kako bi smanjili gubitke koji se procjenjuju na 57%, pa čak i više u pojedinim dijelovima mreže. Zbog loše financijske situacije u Vodovodu nedostaje i kvalitetna stručna radna snaga koju, prema riječima direktora Vidačka, ne mogu angažirati i zbog niskih plaća prouzročenih cijenom vodnih usluga. Iako trenutačno imamo 8 vodoinstalaterskih ekipa za područje cijelog Grada, potrebno je angažirati još stručne radne snage i opreme, kao i vozila kako bi se ispunile sve potrebe.

Unatoč velikim temperaturama, otklonio je mogućnost nestašice ili redukcija vode, ističući kako Mostar ima iznimno bogata i kvalitetna izvorišta.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?