Razriješena dilema:

Računaju li se kava i čaj kao unos vode ili ne?

14.03.2021.
u 11:54

Održavanje hidratacije presudno je za cjelokupno zdravlje, a obična voda je najbolji način za to. Ako se kava i čaj pripremaju s vodom, i mogu li se računati u vaš dnevni unos vode?

„Zbog kofeina kava je i prirodni diuretik i stimulans bešike. Čaj ima sličan učinak“, kaže dr Vanita Sima-Čang, urolog.

Iako je to istina, diuretički efekti su blagi, a istraživanja pokazuju da kava i čaj, usprkos uobičajenim zabludama, zapravo ne dehidriraju kada se konzumiraju umjereno.

Da li se šoljica kafe može računati kao čaša vode?

Iako šalica kave nije hidratantna kao čaša vode, može se računati na vaš dnevni unos tečnosti.

„Budući da djeluje kao diuretik, kavu bih računala otprilike kao upola manje tečnosti, koliko zapravo jest. Na primer, jedna šalica kave računa se kao pola šalice vode“, objašnjava dr Ketrin Valdrop za Mind Body Green.

Ipak, konzumiranje više šalica kave ili čaja bez konzumiranja vode moglo bi da se završi dehidracijom.

„Šalica kave neće vas toliko dehidrirati, ali više njih bez unosa vode uz to hoće, potvrdila je i dr Bindija Gandi.

Suhe, ispucale usne mogu da budu znak da ste pretjerali, prethodno je objasnio gastroenterolog Vil Bulsievic. Ostali znakovi dehidratacije uključuju tamnožutu mokraću i nedovoljnu potrebu za mokrenjem.

A šta je sa čajem?

Većina čajeva sadrži kofein, ali znatno manje od kafe. Zbog toga dr Valdrop većinu čajeva s kofeinom računa kao tri četvrtine količine vode. Biljni čajevi, međutim, ne sadrže kofein i po njenim mjerilima bili bi jednaki punoj šalici vode.

Iako se ove brojke ne zasnivaju na nauci, dr Valdrop kaže da se mogu koristiti kao opšte smernice kako bi se utvrdilo da je unos tečnosti dovoljan.

Različite vrste kave i čajeva različito će uticati na razinu hidratacije. Na primjer, crna kava ili čaj bit će manje hidratantni od bijele kave ili šalice čaja s mlijekom, kaže dr Gandi.

Iako se možda ne čini da bi mlijeko bilo dobar izvor hidratacije, u nekim studijama je dokazano da potiče rehidraciju nakon vježbanja, čak i uspješnije od nekih sportskih napitaka. Pokušajte da te mliječne napitke pijete nezaslađene, jer slatka pića mogu dovesti do dehidracije brže od nezaslađenih pića.

Ukupno gledajući, kava i čaj ne moraju nužno se suprotstaviti hidrataciji kako su mnogi nekad vjerovali da hoće, kaže dr Gandi. Vaše tijelo će apsorbovati tečnost koju konzumirate putem čajeva i kafe i tako doprineti hidrataciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije