putne isprave

Putovnice će se uskoro izrađivati u BiH

19.09.2018.
u 21:13

Višemjesečna čekanja na izradu putovnice i odgađanja putovanja zbog nedostatka osobnih dokumenata uskoro bi trebali postati prošlost za državljane BiH. Naime, bh. putovnice bi se vrlo skoro mogle početi izrađivati u BiH.

Izmjena zakona

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH zbog prošlogodišnje krize s putovnicama planira ubuduće izrađivati putovnice, koje trenutačno proizvodi kompanija Mühlbauer.

Kako bi se to realiziralo, nužna je izmjena Zakona o Agenciji, što u IDDEEA-i planiraju inicirati iduće godine. U nacrtu program rada Agencije za 2019. među prioritetom je personalizacija, tehnička obrada, skladištenje i prijevoz identifikacijskih dokumenata, registracijskih pločica i dokumenata za registraciju vozila. - Agencija će kontinuirano vršiti personalizaciju osobnih iskaznica, vozačkih dozvola, putnih isprava, registracijskih pločica, tahografskih kartica i pograničnih propusnica.

Uz to, nadležnim tijelima će se distribuirati potvrde o registraciji i vlasništvu vozila te unutarnje i vanjske naljepnice. Kako bi se omogućilo da Agencija, uz personalizaciju i tehničku obradu identifikacijskih dokumenata, ima zakonsku nadležnost i za njihovu izradu, Agencija će predložiti da se u skladu sa zakonodavnom procedurom izmijeni i dopuni Zakon o Agenciji - navedeno je u programu rada, piše Capital.ba. U Agenciji navode kako se nabava dokumenata vrši preko javnih nabava, na način i u rokovima kako je definirano Zakonom o javnim nabavama BiH, a što smatraju kako ide sporo.

Javne nabave

- Agencija sve postupke javnih nabava pokreće u skladu s usvojenim planom javnih nabava za tekuću godinu.

S druge strane, Ured za razmatranje žalbi BiH ima mogućnost poništenja natječajne dokumentacije u ovisnosti o osnovanosti navoda žalitelja, što znatno produljuje trajanje cjelokupnog postupka nabave.

Na te odluke Agencija ne može utjecati, ali kao ugovorno tijelo može biti izložena povećanom riziku u realizaciji nabava zbog jako kratkih rokova i znatnog kašnjenja u odnosu na planove - istaknuli su iz Agencije. Kompanija Mühlbauer je u siječnju ove godine izabrana za najpovoljnijeg ponuđača u postupku javne nabave putovničkih knjižica nakon višemjesečnoga postupka i žalbi pred Uredom za razmatranje žalbi.

- Najpovoljnija je ponuda ponuđača Mühlbauer d.o.o. Banja Luka s ukupnom cijenom s uračunatim PDV-om od 28,466.100 KM - navedeno je u odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Ugovor je potpisan u ožujku na razdoblje od četiri godine. Zbog nemogućnosti provođenja natječaja navrijeme, IDDEEA je s Mühlbauerom u ožujku prošle godine potpisala jednogodišnji ugovor kako građani BiH ne bi ostali bez putnih isprava.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?