Zaklada Nacionalne federacije američkih Hrvata pisala Valentinu Inzku

Put do stabilnije BiH, kao uspješne nacionalne države, rješenje je hrvatskog pitanja

26.09.2016.
u 07:00

Kulturna zaklada Nacionalne federacije američkih Hrvata poslala je, kako doznajemo, prošloga tjedna pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku u kojem poziva međunarodne dužnosnike i diplomate da ozbiljno obrate pozornost na položaj Hrvata u BiH, nejednakopravnost, oduzimanje prava i sve probleme s kojima se nose. - Kulturna zaklada Nacionalne federacije američkih Hrvata želi pružiti potporu pismu koje je nedavno poslao hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIC). Vjerujemo da je ovo idealno vrijeme da Upravni odbor PIC-a ozbiljno obrati pozornost na sustavni problem nejednakosti i lošeg položaja Hrvata u BiH i u FBiH, što je umanjilo multinacionalni karakter, održivost, sigurnost i stabilnost cijele regije, navodi se u pismu NFCA.

Zanemarivanje prava

- Washingtonski i Daytonski mirovni sporazum jamče punu jednakost sva tri konstitutivna naroda u BiH, pa ipak su Hrvatima u BiH njihova zakonska prava uskraćena i izmijenjena u posljednjih 25 godina. Jasno je kako je došlo do raskoraka i rasta sustavne nejednakosti, kao i ustavnih nedostataka, koji su produbljeni zakonskim, ustavnim i proceduralnim intervencijama OHR-a u suradnji s bošnjačkim političkim elitama, što je ozbiljno potkopalo ustavnu poziciju Hrvata u BiH...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije