mjere prevencije

Pušten u rad videonadzor Ljubuškog, cilj je povećanje sigurnosti građana, kao i sprječavanje kriminalnih radnji

23.02.2019.
u 11:45

Ministarstvo unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije nastavlja ulagati sredstva i napore u mjere prevencije koje dovode do veće sigurnosti stanovništva na njezinu području. Jedna od tih mjera je i videonadzor općine Ljubuški koji je jučer službeno pušten u rad. Riječ je o projektu vrijednom 150.000 konvertibilnih maraka plus PDV, za koji su sredstva osigurana iz proračuna Zapadnohercegovačke županije, piše Večernji list BiH.

Naime, u planu javnih nabava Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije za 2018. planirano je instaliranje videosustava u ovoj općini te su sukladno tome i osigurana sredstva.

Vlada prepoznala projekt

- Ovom prigodom želio bih zahvaliti Vladi Zapadnohercegovačke županije, a u prvome redu predsjedniku Zdenku Ćosiću i dopredsjedniku Vlade i ministru financija Toniju Kraljeviću što su prepoznavanjem ovog projekta i osiguranjem sredstava za njegovu realizaciju omogućili policijskim službenicima našeg MUP-a učinkovitiji i operativniji rad, a samim time i podizanje sigurnosti svih stanovnika naše županije - poručio je ministar unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije Zdravko Boras prigodom jučerašnjeg službenog puštanja u rad spomenutog videosustava. Podsjetio je na činjenicu kako je po izdvajanju sredstava u proračunu za 2018. godinu raspisan javni natječaj za instaliranje videosustava u općini Ljubuški, gdje je najbolju ponudu imala tvrtka Kamir iz Širokog Brijega. Važno je naglasiti kako je riječ o internome sustavu, odnosno kako mu se ne može pristupiti preko interneta, čime se sprječava eventualna mogućnost zlouporabe podataka. Također, postavljanju sustava prethodila je odluka Općinskog vijeća Ljubuški koja je donesena u suradnji s načelnikom Nevenkom Barbarićem. U spomenutoj odluci tako stoji kako se sustav videonadzora u općini Ljubuški postavlja isključivo radi povećanja sigurnosti, zaštite građana i imovine, prevencije i sprječavanja kriminalnih radnji, provođenja policijskih poslova rasvjetljavanja počinitelja prekršaja, odnosno kaznenih djela, kontrole prometa u pokretu i mirovanju, kao i sigurnosti svih sudionika u prometu.

U odluci se također navodi kako će videonadzor biti postavljen uz prometnice i na druge javne površine na prikladnim mjestima, odnosno lokacijama određenim aktom kontrolora koji će obavljati videonadzor, te da je sustav videonadzora u vlasništvu MUP-a. Važno je naglasiti kako je odluka donesena u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka te da je sličan videosustav prije nekoliko godina postavljen na području Grada Širokog Brijega.

- Praksa videonadzora iz Širokog Brijega pokazala je koliko on pomaže smanjenju kaznenih djela, kao i razotkrivanju počinitelja težih kaznenih djela - objasnio je tom prigodom ravnatelj policije Zapadnohercegovačke županije Milan Galić.

Plan za Grude i Posušje

Iz Ministarstva unutarnjih poslova najavili su kako imaju u planu sustav videonadzora proširiti i na preostale dvije općine - Grude i Posušje. Iz tog Ministarstva još su jednom naglasili kako ni s jednom od mjera koje donose nemaju namjeru djelovati represivno, nego je cilj prevencija kaznenih dijela. Tu tvrdnju potkrijepili su i konkretnim podacima. Uvođenje sustava RENATA te postavljanje radarskih kućišta rezultirali su smanjenjem broja smrtno stradalih osoba za čak 56 posto. Naime, u 2016. godini na prometnicama Zapadnohercegovačke županije smrtno je stradalo 16 osoba, a u 2018. sedam. Postavljanjem većeg broja radarskih kućišta smanjen je i broj izrečenih kazni vozačima. U 2016. godini vozačima u ZH županiji izrečena je 1,1114.701 marka kazni, od čega su naplaćene 564.863 KM, dok je prošle godine izrečeno 783.514 KM kazni, od čega je naplaćeno svega 294.638 KM.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?