SMRT U AFRICI

Puška stranog lovca opalila je i ubila Peru

29.01.2018.
u 20:50

Jelinić, umirovljeni paški ugostitelj, lovom se bavio više od 40 godina. Cijena za odstrel lava kreće se od 9000 do 17.000 eura

Bio je to nesretan slučaj, splet nesretnih okolnosti, tako je ovdje okarakterizirano. Došlo je do samoopaljenja puške jednog profesionalnog stranog lovca i metak je pogodio Peru – rekao je za Večernji list Đivo Ćurlica, tajnik Udruge safari lovaca Hrvatske iz Dubrovnika, koji je bio u kobnom lovu na lavove s Perom Jelinićem u Južnoafričkoj Republici. Jelinić, 75-godišnji umirovljeni paški ugostitelj i član Lovačkog društva Kamenjarka, preminuo je prošle subote od hica iz lovačke puške. Nesreća se dogodila nakon što su ustrijelili jednog lava i krenuli u lov na drugog.

– To je sad nebitno za ovaj slučaj. Prijatelji smo 20 godina i zajedno smo godinama pripremali lov. Čujem ovdje da se pišu razna nagađanja i gluposti, o ispucavanju u zrak zbog slavlja i slično. Ovo je bio nesretan slučaj – poručio je Ćurlica kojeg smo jučer dobili na mobitel. Na safariju je bio i Jelinićev nećak. Imali su, kazao je, sve potrebne dozvole.

U brošuri izaberi kojeg hoćeš

– Ne možete samo tako doći u Afriku i loviti – istaknuo je i poručio da ne može više ništa reći. Lovište i farma za uzgoj lavova Leeubosch Game Lodge, na kojoj se tragedija dogodila, prostiru se na oko 2600 hektara i podržava, kažu vlasnici, kontrolirani lov na temelju pravila Udruge profesionalnih lovaca Južnoafričke Republike. Upućeni kažu da se u toj državi godišnje u zatočeništvu za lov uzgoji oko tisuću lavova. Lovci čak mogu u brošuri izabrati kojeg žele ustrijeliti. Neke države, poput Australije, zabranile su uvoz takvih trofeja, a i u Hrvatskoj ima lovaca koji smatraju da lov umjetno uzgojenih životinja zapravo nije lov. Vijest o pogibiji odjeknula je Pagom, gdje je Jelinić sagradio hotel s restoranom Biser, koji je dao u zakup i uživao u mirovini.

– Eto, na najgori je način dočekao smrt, od onog čemu se najviše veselio, hica koji je umjesto divljači ubio njega. Bio je iskusan lovac i lovom se bavio više od 40 godina. Često smo zajedno lovili – kaže potreseni lovac Slavko Pernar.

Lav kao vrhunac “kolekcije”

Velika Perina želja bila je, kaže, okruniti lovačku karijeru trofejnim lavom. Dosad je skupio veći broj trofeja, od medvjeda do jelena, a lav bi bio vrhunac “kolekcije”. Ivica Budor, tajnik Hrvatskog lovačkog saveza, kaže da nemaju podatke o tome koliko lovaca odlazi u lov u inozemstvo, a članovi lovačkih društava ne moraju se javiti matičnoj organizaciji kad odlaze, primjerice, na safari u Afriku.

– Lov u inozemstvu organizira se preko privatnih agencija, domaćih ili stranih, u privatnim aranžmanima. Mi vodimo evidenciju o lovcima koji dolaze loviti u Hrvatsku – kaže Budor. U agencijama koje organiziraju lov u Africi nisu bili baš raspoloženi za razgovor. Lov na lavove uzgojene u zatočeništvu u Južnoafričkoj Republici nije protuzakonit, no udruge za zaštitu životinja sve glasnije traže njegovu zabranu. Kako doznajemo, trofej lava u lovištu Ekuja u Namibiji, prema cjeniku za ovu godinu, kreće se od 9000 do 17.000 eura, a lavice od 3000 do 5500 eura. Zebru se može ustrijeliti za 900 eura, žirafu za 1200 do 2000 eura, geparda za 3500, hijenu za 1500, a impalu za 550 eura. Cijena lova za jednog lovca i vodiča stoji oko 270 eura na dan, a najam oružja od 25 do 30 eura po danu. “Ranjena i nepronađena divljač, na žalost, zaračunava se po punoj cijeni”, navode u jednoj agenciji. Slične su cijene i u Južnoafričkoj Republici.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?