Veljača i ožujak mogli bi biti pravi zimski mjeseci

Pupoljke loze, cvijeće... izmamila je topla zima

storyeditor/2023-02-05/23-zima.jpg
06.02.2023.
u 18:07

Siječanj je bio jedan od najtoplijih u povijesti i uspio je zavarati prirodu koja se počela buditi iz zimskog sna. Veljača je počela suhim ledom...

Zima u sezoni 2022./23. teško će se moći okarakterizirati kao takva ako veljača ne napravi zaokret, piše Večernji list BiH. Zasad je u dijelovima BiH dobro počela, suhim ledom u nizinama i snijegom u planinama, no hoće li se snježna granica spustiti? Prema nekim najavama, veljača i ožujak mogli bi biti pravi zimski mjeseci.

Zima nije što je bila

Stariji bi na to kazali - što je dan dulji, to su manje šanse za snijeg. No, ovo su neka druga vremena pa bi bilo što tvrditi ili dugoročno prognozirati bilo riskantno. Ono čega se sjećamo, u ove dane prije 11 godina cijela država bila je paralizirana, Hercegovina pod snijegom visine metar i pol. Tadašnji žitelji, koji su bili u 80-im i 90-im godinama, nisu se sjećali takvog snijega. Da se pojavio u vrijeme njihova djetinjstva, pitanje je koliko bi ljudi uopće preživjelo takav snijeg. Danas potpuno druga slika. U središtu Gruda kod Žarka Spajića propupala je mlada vinova loza. Fotografiju s mobitela slao nam je u siječnju, međutim, kako smo htjeli i profesionalnim fotoaparatom to zabilježiti, stigli smo u veljači, baš kad ju je led "brcnuo". Nezapamćeno je da loza pusti pupoljak u siječnju, ali sve je to pokazatelj klimatskih promjena koje su zahvatile cijeli svijet i nitko ne zna u kojem će smjeru sve završiti. Vjesnika proljeća već ima na livadama. U ranijim vremenima vladala bi opća radost kada bi se u travnju moglo pronaći cvijeće za umivanje u povodu Cvjetne nedjelje, a šetači ih sada pronalaze u siječnju, veljači... General Stanko Baja Sopta šalje nam fotografiju s Dužica uz koju se pjesnički izrazio: "Prolitnice u šumu zovu, mi s pilan' i sikiran' i kosirićin' probudili zoru." S prijateljima je išao u drva, a pronašao ljubičicu. Siječanj je analizirao poznati bh. meteorolog Bakir Krajinović. - U gradskim sredinama najhladniji dan prošlog mjeseca bio je 30. siječnja. Najniža temperatura izmjerena je u Livnu, -9,6 °C (30. 1. 2023. godine). Najtopliji dan bio je 9. siječnja, a maksimalna vrijednost od 10 °C izmjerena je 17. 1. 2023. godine u Stocu. Mjesec je bio topliji od prosjeka, uz posljednja dva dana koja su hladnija, baš kao što je prognozirano. Kada su planine u pitanju, najniža vrijednost, -12,7 °C, izmjerena je na Bjelašnici 27. 1. 2023. godine. Odstupanja od dnevnih prosjeka kreću se od 12 do -3 °C. Rekordi nisu ni došli u pitanje, maksimalni se kreću od 18 do 21 °C, a minimalni od -29 do -16 °C. Tako da 10 °C maksimum i -9,6 °C minimum za ovaj siječanj u usporedbi s rekordima izgledaju smiješno. Snijeg je svakako zakasnio, na planinama je počeo 9. siječnja, a prvi ozbiljni u nižim predjelima pao je 20. siječnja.

Kiša stvarala probleme

Najviša vrijednost visine snježnog pokrivača u gradskim sredinama iznosi 36 centimetara i izmjerena je u Bihaću 23. siječnja, a kada je riječ o planinama, očekivano, Bjelašnica sa 133 cm izmjerena 27. siječnja. Rekord za Bjelašnicu iznosi 284 centimetra, a za Bihać 110 centimetara. Što se tiče kiše i problema s poplavama, prva epizoda bila je 9., 10. i 11. siječnja, a druga od 17. do 20. kad smo imali i poplave. Na svim meteorološkim postajama palo je više od prosjeka za ovaj mjesec - najavio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije