PAPIN POSJET BIH

Puljić: ‘Pozvao sam ljude da se mole, trgnu iz letargije, beznađa...’

'vinko puljic 2013'
''
13.02.2015.
u 11:49

Iako do posjeta pape Franje BiH ima nešto više od tri i pol mjeseca, pripreme za veliki događaj su već počele. Prema riječima kardinala Vinka Puljića, oko priprema organizacije za dolazak pape Franje, Crkva ne može sama sudjelovati bez pomoći. Mi u biti ne možemo sami, niti ćemo biti sami. Tu su i strukture osim naše mjesne crkvene, državna i protokol Svete Stolice. To su tri čimbenika koja moraju surađivati i organizirati sve detalje. Jasno, tko to nije radio, ne može unaprijed znati o kakvom je zahtjevnom poslu riječ.

Priprava za posjet

Ovih dana ćemo preliminarno predvidjeti neke detalje na kojima pojedine strukture moraju početi s radom. To je tehnička priprava i nadam se da će funkcionirati, a važna je i duhovna priprava da ljudi, kako je i sam Papa pozvao, na neki način mole, ali da to istinski bude obnova i buđenje nade da se svi trgnemo iz ove letargije, umornosti života i beznađa. O Papinu dolasku i početnim pripremama kardinal Vinko Puljić govorio je gostujući na Radiju Marija u Sarajevu. - Naravno da je riječ o velikom događaj za Katoličku crkvu u BiH, kazao je kardinal Puljić naglasivši da je papi Franji dobro poznato kako u BiH ne žive samo katolici već i drugi narodi koji su prošli ratne patnje, a danas se bore sa siromaštvom. Papa Franjo želi sve one koji žive u BiH ohrabriti u nadi, a na posebna način vjernike katolike, te na neki način podržati posebnu ulogu Katoličke crkve na putu dijaloga i ekumenizma, ohrabriti ljude koji grade mir, a i sam je kazao da dolazi poduprijeti izgradnju mira. Dakle, on dolazi kao hodočasnik mira i želimo svi doprinijeti toj njegovoj nakani, da se istinski na ovim prostorima dogodi izgradnja mira.

BiH je ponovno u fokusu

S druge stane, puno toga ovisi i o ljudima koji nose odgovornost, a riječ je o predstavnicima vlasti, kazao je kardinal Vinko Puljić te objasnio što konkretno s društveno-političke točke gledišta znači Papin pohod BiH. Prema njegovim riječima, BiH se već duže vrijeme nalazi u nekoj vrsti izolacije kada su u pitanju posjeti visokih dužnosnika iz svijeta, a najava posjeta pape Franje ponovno je BiH stavila u fokus zanimanja. Što se tiče crkvenog gledišta, pohod pape Franje ne treba puno tumačiti jer se svi vjernici raduju dolasku Petra naših dana, kazao je kardinal Puljić. Posebno me raduju riječi poglavara IZ u BiH reisa Kavazovića da su spremni poduprijeti i uložiti napore oko organizacije kako bi taj pohod bio dostojanstven. Osvrnuvši se na dva prijašnja posjeta pape Ivan Pavala II. BiH, kardinal Puljić kazao je kako su ti pohodi iza nas te da je riječ o lijepim uspomenama, ali dolazak pape Franje specifičan je jer se događa posve u drugačijim okolnostima, u drugačijem vremenu i potrebama i ne može se uspoređivati s pohodima pape Ivana Pavla II. koji je dolazio u posve drugačijem ozračju koje je tada vladalo u BiH, kazao je kardinal Vinko Puljić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije