Sterilizacija pasa

Psi lutalice i dalje napadaju, zabilježeno je devet ugriza

slavonija- 14.07.09 -slavonski brod -hrvatska -  rn: psi --  bivsi vlasnici pasa najvise su odgovorni sto njihovi ljubimci napusteni lutaju ulicama Photo: Ivica Galovic/Vecernji list
10.11.2015.
u 06:15

U prošlom mjesecu samo u Sarajevskoj županiji zaprimljeno je 11 zahtjeva za zbrinjavanje bolesnih i opasnih pasa, a u općini Centar zabilježeno je i devet ugriza. Ipak, premda brojevi djeluju ozbiljno, dobra je stvar da je ukupan broj pasa lutalica u glavnom bh. gradu u opadanju. Razlog tomu je masovna sterilizacija koju financira Fondacija "Dogs trust".

Održivo smanjenje

U 2013. godini prije početka sterilizacije bilo je 12.406 pasa lutalica, a broj je već iduće godine pao ispod 10 tisuća. Premda je do kraja godine ostalo nešto više od mjesec i pol, do sada je na ulicama Sarajevske županije izbrojano 7616 pasa lutalica. - Ovo pokazuje da sterilizacija pasa učinkovito, ekonomično, humano, i, što je jako važno, održivo smanjuje broj pasa lutalica na ulici. Ako uzmemo u obzir da svaka reproduktivno zrela ženka, dakle već od šest mjeseci starosti, na svijet donese u prosjeku osam kučića godišnje, dolazimo do zaključka da su akcije sterilizacije spriječile pojavu vrlo velikog broja novih uličnih pasa u ove tri godine, rekao je Anel Bećirović, šef predstavništva Fondacije "Dogs Trust" u Bosni i Hercegovini.

Ovim činom poboljšani su sigurnosni uvjeti za građane Sarajeva, a već se sada razmatraju ovakve akcije u Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i nekim drugim većim gradovima gdje ima problema sa psima lutalicama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije