Dječji vrtići Mostar

Prvi senzorni park razvijat će sposobnosti djece kroz igru

21.09.2018.
u 09:00

U Radobolji, vrtićkoj jedinici JU “Dječji vrtići” Mostar, otvoren je senzorni park, prvi takve vrste u Hercegovini. Obnovu i izgradnju preko Veleposlanstva R. Bugarske u BiH financirala je bugarska vlada u iznosu od 30.000 KM, piše Večernji list BiH. 

Namijenjen i ostaloj djeci

Park će omogućiti djeci kroz igru razvijati svoje sposobnosti.

Kako doznajemo od ravnateljice JU “Dječji vrtići” Mostar Danijele Kegelj, park neće samo koristiti 130 djece koja idu u vrtić “Radobolja” već povremeno i djeca iz drugih mostarskih vrtića, kao i 32 osobe s različitim razvojnim poteškoćama. - Zamislili smo to na način da park povremeno koriste i ostali vrtići koji nemaju dvorište. Radeći sustavne procjene dječjeg razvoja i potreba, nametnule su se dvije stvari - zdrava prehrana odnosno zdrav način života i kretanje djece. Posljednjih godina vidimo da, bez obzira na to što imamo lijepo okružje, djeca jako loše stoje s kretanjem ili bilo kakvim fizičkim aktivnostima. Imali smo sreću što je Veleposlanstvo R. Bugarske prepoznalo naš projekt, tako da smo napravili specifičan park kakvoga na ovim područjima nema i koji zahtijeva malo više truda. Pruža i mogućnost da djeca kroz igru razvijaju svoje sposobnosti ne odbijajući terapeutski učinak. To je smisao igračaka osmišljenih na poseban način u ovom parku - kazala je Kegelj. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić zahvalio je bugarskoj vladi te izrazio nadu da će potaknuti mnoge, ne samo u Mostaru već i cijeloj BiH, da je zdrava mladež, zdrav razvoj djece nešto što pridonosi i zdravom okolišu.

Protiv zagađenja okoliša

- Čestitao bih ravnateljici i bugarskoj vladi koja je prepoznala važnost projekta, borbu protiv umjetnih materijala, svega što nam zagađuje okoliš. Želimo imati zdrav odgoj djece i zdrav prostor za igru - kazao je. Veleposlanica R. Bugarske u BiH Avgustina Tzvetkova-Karabascheva zadovoljna je što je jedan od 11 projekta koje financira Bugarska završio baš ovdje na korist djece Mostara. Parkom se želi skrenuti pozornost na to da svi parkovi ne moraju biti skupi i klasični, od nekvalitetne plastike, nego od prirodnog materijala karakterističnog za hercegovačko podneblje.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?