sarajevo

Prvi sastanak sa predstavnicima svih organizacija nacionalnih manjina u BiH

sjednica
09.02.2016.
u 15:02

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac i njen zamjenik Predrag Jović danas su u Sarajevu održali sastanak sa predstavnicima organizacija nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, odnosno predstavnicima Vijeća nacionalnih manjina BiH, Vijeća nacionalnih manjina RS, Vijeća nacionalnih manjina u Narodnoj skupštini RS i Vijeća nacionalnih manjina Županije Sarajevo.

Franjo Rover, predsjednik Vijeća nacionalnih manjina RS, naglasio je kako je riječ o iznimno važnom – prvom sastanku na kojem su okupljene sve organizacije nacionalnih manjina koje djeluju u našoj zemlji. Jednoglasno je pozdravljen novi pristup ovoj problematici koji se ogleda i u činjenici da je u ovoj godini prvi put izdvojena sredstva od 70.000 KM u državnom proračunu za rad nevladinih organizacija nacionalnih manjina. Uz to Bosna i Hercegovina iz državnog proračuna izdvaja značajna sredstva za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite za šta je u ovoj godini predviđeno 2.185.000 KM te 40.000 KM za rad romskih nevladinih udruženja.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH i član Vijeća nacionalnih manjina BiH naglasio je kako su za nacionalne manjine trenutno postoje dva ključna pitanja. To je objava rezultata popisa stanovništva te pitanje sudjelovanja u procesu izmjena i dopuna Izbornog zakona kako bi se otklonile diskriminirajuće odredbe i omogućilo svim građanima u BiH da biraju i budu birani navodeći kako predstavnici nacionalnih manjina nemaju čak ni ulogu posmatrača u ovom procesu.

Ministrica Borovac je najavila kako će predstavnicima nacionalnih manjina biti omogućen uvid u prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH. Istaknuto je kako će shodno rezultatima popisa biti razmotreno definiranje nacionalnih manjina u našoj zemlji, a dalje u tom kontekstu će biti izvršene pripreme za izmjenu Zakona o nacionalnim manjinama BiH i izrade strateškog dokumenta o pravima nacionalnih manjina. Parlamentu Federacije BiH bit će biti upućena inicijativa od strane svih sudionika današnjeg sastanka da se formira vijeće nacionalnih manjina FBiH.

U skladu sa zahtjevima predstavnika nacionalnih manjina, loklanim zajednicama će biti ukazano na potrebu financiranja udruženja nacionalnih manjina i pružanja podrške u njihovom djelovanju. S obzirom na neujednačen odnos spram ove kategorije bh. stanovnika, ocjenjeno je kako je potrebno izvršiti mapiranje potreba nacionalnih manjina na lokalnom nivou na temelju čega se lakše mogu kreirati aktivnosti s ciljem poboljšanja položaja nacionalnih manjina u našoj zemlji.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ostat će ključni faktor u zaštiti i promociji manjinskih prava. Jer, samo zajedničkim radom možemo osigurati uslove u kojima če se svi u BiH osjećati dobrodišlima – poručila je ministrica Borovac.

Današnji sastanak održan je u suradnji sa Vijećem Europe u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije