Na 4. Međunarodnoj kobasijadi u Tomislavgradu izlagači iz BiH, RH, Slovenije i Mađarske

Prvi put predstavljena i tzv. špekerica, umijeće ju je osušiti

storyeditor/2023-02-19/kob.png
20.02.2023.
u 18:22

U Tomislavgradu je u Eko selu Grabovica održana 4. Međunarodna kobasijada, smotra kobasica, salama, sudžuka i kulena. Uz bosanskohercegovačke, sudjelovali su i izlagači iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Manifestaciju je organizirala Udruga "Duvanjski kobasičari", piše Večernji list BiH.

Iznenađeni kvalitetom

Premda postoji tek pet godina, Udruga "Duvanjski kobasičari" uspjela je organizirati i četvrtu međunarodnu smotru suhomesnatih delicija, a 128 sudionika kvalitetom svojih proizvoda iznenadilo je i organizatore i međunarodni žiri. Predsjednik Duvanjskih kobasičara Marko Jurčević kazao nam je kako je najveći broj uzoraka iz Tomislavgrada. - Imamo dosta uzoraka iz Istre, to je jedna posebna kategorija, kobasice koje se suše bez dima. Potom iz Mađarske i Hrvatske imamo veliki broj, imamo ih iz Slovenije, a ove godine, nažalost, Austrijanci, kao ni iz Srbije, nisu ih uspjeli poslati - kazao nam je. Suhomesnati proizvodi podijeljeni su u četiri kategorije: duvanjske kobasice u prirodnom i umjetnom ovitku, istarske kobasice i salame te kulen, kulenove seke i ostale kobasice i salame. I ta raznolikost je upravo ono što se međunarodnom žiriju sviđa na tomislavgradskoj kobasijadi. - Time ste vi u Tomislavgradu dali mogućnost mnogim proizvođačima koji se bave ovim autohtonim proizvodima da se oni prezentiraju ovdje i da pokažu svijetu ono što imaju, a to onda obično kasnije biva i jedan dio gastroturističke ponude ovoga kraja - istaknuo je dr. sc. Dubravko Viduč, inače predsjednik Europskog saveza salamera i kobasičara. Predsjednik Međunarodnog ocjenjivačkog suda Milinko Perković, profesionalni kuhar i jedan od prvih celebrity chefova iz Hrvatske, naglasio je dobru kvalitetu, o čemu svjedoči i to da ni jedan proizvod nije diskvalificiran, te pokazao proizvod koji je prvi put predstavljen na tomislavgradskoj kobasijadi. - Ovo je tzv. špekerica. Došla je iz Slovenije, a s obzirom na gabarite, pravo je umijeće osušiti je. Ovo je kalibar 65 milimetara, dok je duvanjska 32. Znači, dvostruko više vremena, rizika, strahova i šokova dok se osuši. Neka teorija kaže, ako ima 100 rizika, 100 zala, onda je 40 u smjesi da se napuni, a 60 da se osuši - kazao je. Proglašeni su i pobjednici u svim kategorijama, a prvi među prvima sa zlatnim odličjem za duvanjsku kobasicu u prirodnom ovitku bio je i Zoran Papić iz naselja Kolo (Tomislavgrad). Pitamo u čemu je tajna. - Pa, tajna je, kako bih vam rekao, ta da - u sve što zamijesite malo ljubavi, dat će dobar rezultat, tako i ove kobasice. Malo im darujete ljubavi i kobasice će biti vrhunske - kazao je Papić.

Kušanje u izobilju

Najbolji među zlatnima za duvanjsku kobasicu u umjetnom ovitku bio je Petar Bagarić iz Mesihovine, a kad je kategorija salama u pitanju, Slovenci su bili neprikosnoveni i osvojili pet prvih mjesta. Najbolja među njima bila je Ana Janežić iz Škocjana. Ocjenjivačkom sudu nije bilo lako jer valjalo je kušati svih 128 uzoraka te pri bodovanju, uz miris i okus, ocijeniti vanjski izgled, konzistenciju i presjek. A kako ni jedan uzorak nije diskvalificiran, i za posjetitelje je bilo kušanja u izobilju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?