izraženo nezadovoljstvo

Prve reakcije iz RS-a na Schmidtovu odluku: "RS će odgovoriti donošenjem svog izbornog zakona"

NSRS
Fena
26.03.2024.
u 17:50

Nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, predstavnici političkih stranaka iz RS-a počeli su slati prve reakcije. Svi su nezadovoljni odlukom.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS-a i lider stranke Ujedinjena Srpska, kazao je kako će odgovor RS-a biti donošenje vlastitog izbornog zakona.

"Obavit ćemo konzultacije i reagirati najpismenije moguće, nećemo dozvoliti da se isprovociramo, a ove odluke nećemo provoditi", rekao je Stevandić, prenosi Klix.ba.

Mišljenja je da je ova odluka donesena s ciljem da se poništi napredak koji je postignut dobivanjem statusa za početak pregovora BiH s EU, kao i da se zemlja ponovno vrati u doba nametanja i arbitražnih odluka.

"Ovo je luđačka košulja za BiH, pa tko hoće da je nosi", rekao je Stevandić.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović ocijenio je da se domaći politički predstavnici trebaju dogovarati o svim pitanjima, pa i o izbornom procesu u BiH, ističući da Christian Schmidt nikako sebi nije smio dozvoliti da nameće izmjene Izbornog zakona BiH.

"Posebno je na tom planu nedopustivo davati ovlasti nekakvom Središnjem izbornom povjerenstvu BiH da se postavlja iznad vlasti i određuje tko će, gdje, što i kako raditi. RS ne priznaje visokog predstavnika, a i da su njegove odluke idealne prirode, to nije način i doprinos da BiH krene putem europskih standarda i zemalja koje imaju neki svoj integritet", izjavio je Čubrilović.

Predsjednik Narodne partije RS-a Darko Banjac ocijenio je katastrofalnom odluku Christiana Scmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH, te istaknuo da Republika Srpska treba donijeti svoj izborni zakon.

"On bi želio nametnutim odlukama i silom promijeniti odluku građana. Ako govorimo o ugroženoj sigurnosti, mislim da je Schmidt jedini čovjek koji ugoržava sigurnost cijele BiH", smatra Banjac.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika, Marko Romić, rekao je da "zakone u BiH donose Parlamentarna skupština BiH, Narodna skupština Republike Srpske i Parlament Federacije BiH, a ne OHR ili Christian Schmidt".

"Schmidtu je najbolje da se skloni jer su njegove odluke dovele samo do razdora u BiH", rekao je Romić za ATV.

Dodao je kako "u Daytonskom sporazumu piše da Republika Srpska ima pravo imati svoj Izborni zakon."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije