U Tešnju uveli UV-C tehnologiju za dezinfekciju zraka u operacijskim dvoranama

Prva opća bolnica u BiH koja viruse ‘čisti’ posebnom tehnikom

15.07.2022.
u 16:20

Opća bolnica Tešanj prva je opća bolnica u BiH koja je počela koristiti UV-C tehnologiju za dezinfekciju zraka u operacijskim dvoranama.

Leglo patogena

Nova tehnologija radi tako što provlači zrak između UV-lampi koje svojim učinkom uništavaju mikroorganizme. Nema filtera tako da nema nakupljanja prašine, a uklanja se 99 posto svih patogena, uključujući i koronavirus. Prednosti su čist zrak u osjetljivim dijelovima bolnice kao što su operacijske dvorane i čekaonice koje su leglo patogena, pogotovo tijekom sezone gripe. - Naše operacijske dvorane sada su znatno sigurnije u pogledu dezinfekcije, a Opća bolnica Tešanj je s novom UV-C tehnologijom općenito sigurnije mjesto s manjom mogućnošću da netko “pokupi” virus, što je bio problem, npr. tijekom COVID pandemije - kazao je ravnatelj JU Opća bolnica Tešanj Omer Bedak. Istaknuo je kako ova bolnica nastavlja s primjenom novih tehnologija, a nedavno je kao prva opća bolnica ove razine organizacije uspješno primijenila VATS metodu biopsije pluća. - Pojačali smo naše timove liječnika, medicinskog i ostalog osoblja koristeći najsuvremenije tehnologije kako bismo bili u stanju osigurati za sve naše pacijente najbolju moguću uslugu. Većinu svega ovoga uradili smo vlastitim snagama, čime smo pokazali da se na nas i u budućnosti može računati kao na pouzdan županijski plućni odjel koji uspješno i kvalitetno zadovoljava potrebe svih pacijenata u ZDŽ-u. S tim u vezi, uvjereni smo da ćemo naići na razumijevanje u Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDŽ-a u smislu pokrivanja troškova - kazao je Bedak. Naime, liječnički tim Opće bolnice Tešanj uspješno je obavio i prvu uniportal VATS biopsiju pluća. Uspjeh je veći ako se zna da se uniportal VATS biopsije pluća u BiH radi isključivo u kliničkim centrima. Radi se o minimalno invazivnom kirurškom zahvatu koji omogućuje ispitivanje struktura i organa u unutrašnjosti grudnog koša. Prednost ove metode je pravljenje manjih rezova, manji poslijeoperativni bol, brži oporavak i kraći boravak u bolnici u odnosu na klasičnu kiruršku metodu. Liječnički tim Opće bolnice Tešanj predvodio je prof. dr. sc. med. Goran Krdžalić, uz asistenciju dr. Emina Brkića, oba specijalista opće kirurgije i subspecijalista torakalne kirurgije.

Tercijarna razina

- Trenutačno se rade torakokirurške operacije sekundarne razine. Naš cilj je da što prije počnemo obavljati i te zahvate tercijarne razine (karcinomi pluća) - kaže ravnatelj Bedak, priopćeno je, između ostaloga, iz Opće bolnice Tešanj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije