Oglasilo se i ministarstvo

Prva izjava oslobođenih Hrvata nakon leta: 'Još uvijek ne možemo vjerovati da smo ovdje'

03.06.2023.
u 16:18

"Cijela situacija. Bilo je toliko puno nepoznanica. Nije se moglo znati kako će sve završiti", odgovorio je Noah Kraljević na pitanje što mu je bilo najgore

Iako se vjerovalo da će oslobođeni Hrvati koji su jučer poletjeli iz Lusake danas sletjeti na zagrebački aerodrom, to se nije dogodilo. Iz Lusake su krenuli prema Dubaiju, a odande do zračne luke u Ljubljani. Da su sletjeli u susjednoj državi, potvrdili su iz Vlade. Transport četiri para i četvero djece dalje će se nastaviti cestovnim putem.

"Dvije obitelji će ići s našim kombijima u kojima su već postavljene stolice za djecu, a dvije sa svojim prijateljima, odnosno članovima obitelji, privatnim osobnim automobilima", rekao je Boris Grigić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Sloveniji.

Pred novinare je stao i Noah Kraljević. "Sretni smo, ne možemo još uvijek vjerovati da smo ovdje", rekao je. Na pitanje kakav je bio put, odgovorio je: "Malo smo umorni, dugo je trajalo, još uvijek smo u šoku. I super sretni da je sve pozitivno ispalo, da smo svih 12 došli." Djeca su, kako je kazao, također u redu, prenosi HRT.

"Cijela situacija. Bilo je toliko puno nepoznanica. Nije se moglo znati kako će sve završiti", odgovorio je na pitanje što mu je bilo najgore. O konačnom susretu s djecom kazao je: "Bio je divan".

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova. "Svih 12 hrvatskih državljana doputovalo je iz Zambije u Ljubljanu, odakle im je osiguran prijevoz do Zagreba. Naše državljane dočekali su veleposlanik RH u Sloveniji, te predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Obiteljskog centra, kako bi ponudile podršku i pomoć, posebice za djecu", kažu u Ministarstvu.

"Od prvog dana nadležno Veleposlanstvo RH u Pretoriji, zajedno s Upravom za konzularne poslove MVEP-a i cijelom diplomatskom mrežom pružalo je pomoć pri povratku hrvatskih državljana. Zahvaljujemo i međunarodnim partnerima, osobito Delegaciji EU-a u Lusaki na pomoći. Hrvatska Služba vanjskih poslova nastavlja profesionalno izvršavati svoj posao i pomagati u okviru svojih nadležnosti hrvatskim državljanima diljem svijeta", dodali su.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?