Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Provjerite jesu li vam preci bili u Americi od 1820. godine

15. rujna 2021. u 12:52 0 komentara 1852 prikaza

Ukoliko ste se ikada pitali jesu li vaši preci išli preko oceana, sada to možete provjeriti u bazi podataka koja ima blizu 65 milijuna zapisa o putnicima koji su se iskrcali u luku New York od 1820. do 1957. godine.

Brojni stanovnici naših prostora išli su "trbuhom za kruhom" u daleku Ameriku, o čemu svjedoče i liste putnika s brodova koji su plovili od Europe do američkih obala.

Na stranici "Heritage Statue of Liberty" svatko može pretraživati putničke manifeste s brodova i pronaći podatke o svojim srodnicima koji su se iskrcali u New Yorku.

Putnički brodski manifesti su vrlo snažna dokazna sredstva, za koje važi presumpcija o istinitosti (“praesumptio iures et de iure”), piše Ivo Batričević, poznat i kao čuvar dubrovačke povijesti.

Svaki putnik se morao izjasniti o svojoj narodnosti ili rasi pri potpisu izjave. Ukoliko se registrirate, možete pogledati i fotografije brodova, liste putnika i druge detalje.

Liste možete pretražiti ovdje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.