MRV osudio napad

Provaljeno u dvoranu na starom pravoslavnom groblju

23.07.2020.
u 19:04

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini (MRV BiH) osudilo je današnju provalu u grobljansku dvoranu na starom pravoslavnom groblju “Vrelo Bosne” u neposrednoj blizini hrama Svetog Save, kome ovo groblje i pripada. 

MRV BiH u priopćenju podsjeća da je, prema informacijama iz Srpske pravoslavne crkvene općine Blažuj i Policijske uprave Ilidža, ovo treći prijavljeni napad u posljednjih sedam dana na vjerski objekt. 

Po riječima svećenika, oca Darka Danilovića ovo groblje kao i hram Svetog Save su i ranije bila često na meti vandala.

Slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Ilidža iz koje su potvrdili navode te istaknuli da je istraga u tijeku.

"Najoštrije osuđujemo ovaj vandalski čin, izražavajući svoju solidarnost s pravoslavnom zajednicom u nadi i vjeri da će istraga rezultirati otkrivanjem počinitelja ovog napada. Svojim djelovanjem uvijek ćemo pokušati preduprijediti i koliko mi možemo pokušavati spriječavati napade na vjerske objekte. Zahtijevamo da se počinitelji što prije pronađu i u skladu sa zakonima najoštrije kazne. Pozivamo lokalne organe vlasti ali i druge društvene faktore da javno osude ovaj napad kako bismo svi zajedno poručili da napadi na kuće molitve jednom zauvijek prestanu" navodi se u priopćenju MRV BiH.

MRV BiH poziva sve građane Bosne i Hercegovine da ukoliko u svojim lokalnim zajednicama uoče bilo kakav oblik napada na vjerski objekat ili druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice kao što su groblja i mezarja, ali i napade na vjerske službenike da ih prijave, kao i da osude ovakve nemile događaje i time izravno sudjeluju u procesu izgradnje mira.

"Mi svi možemo i moramo dati svoj doprinos borbi protiv skrnavljenja svetih mjesta, našeg zajedničkog kulturnog naslijeđa" navodi se u saopćenju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?