SARAJEVO

Protesti protiv izgradnje deponija na Trgovskoj gori

29.07.2019.
u 13:38

Protesti protiv moguće izgradnje deponija radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, na granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, održani su danas ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu.

Kako je kazala predstavnica organizacije "Climate Save Bosnia" Maida Šabeta, odluka o izgradnji deponija će biti donesena u rujnu, a Trgovska gora na granici Hrvatske i BiH je, kako je navela, jedina lokacija koja se razmatra.

- Gradnja deponija direktno ugrožava 300.000 građana BiH, najviše iz općine Novi Grad i Unsko-sanske županije, a na udaru je i rijeka Una - upozorila je Šabeta.

Naglašava da bi nuklearni otpad ugrozio turizam, poljoprivredu i kompletno geografsko područje, a vjerojatno bi se većina ugroženog stanovništva morala iseliti.

- Sjetimo se i da je to područje veoma trusno i podložno zemljotresima, a moramo napomenuti i da studij procjene utjecaja na okoliš u Hrvatskoj nije urađena kako treba, što su potvrdili eksperti iz BiH i Hrvatske. Trgovska gora je tako nageta da će najveći negativni uticaj imati na BiH - objasnila je.

Dodaje da organizacije koje sudjeluju u protestima neće odustati od zaustavljanja ovog projekta, te da je predato pismo institucijama BiH i Hrvatske u kojem se zahtjeva adekvatno reagiranje, a ukoliko se to ne desi bit će poduzete pravne radnje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije