Zasjedanje Doma naroda

Prostorni plan na trasi koridora Vc novi test za vladajuću koaliciju

06.02.2017.
u 09:00

Prošlotjedna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na kojoj se trebalo glasovati o amandmanima na prostorni plan na trasi koridora Vc prekinuta je zbog nedostatka kvoruma, a nastavak je zakazan za četvrtak. Tada će biti jasno i je li se pogoršanje odnosa u vladajućoj koaliciji u Federaciji odrazilo i na ovo vrlo važno pitanje, piše Večernji list BiH.

Sve stranke vladajuće koalicije su u Zastupničkom domu podržale amandmane, iako je unutar SDA bilo otpora, posebno zbog činjenice da će nova trasa djelomično zaobilaziti Jablanicu.

Pitanje je hoće li SDA u Domu naroda opstruirati ono što u Zastupničkom domu nije. Ako Hrvati ponovno budu nadglasani, bit će to dokaz vrlo ozbiljne krize u Federaciji. Aktiviranje pričuvne bošnjačke koalicije prilikom glasovanja o Zakonu o energetskoj učinkovitosti, ali i obaranja amandmana hrvatskih izaslanika dopunjenog prijedloga Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, upozorenje je da su odnosi SDA - HDZ daleko od idealnih.

U svakom slučaju, zasjedanje Doma naroda bit će test za vladajuću koaliciju u Federaciji, a isto bi se moglo reći i za iduću sjednicu federalne Vlade. Pred Vladom je nekoliko vrlo važnih reformskih zakona i drugih odluka u kojima je međustranački i međunacionalni konsenzus od krucijalnog značaja. U pitanju je poštivanje ustavnih ovlasti Federacije i županija, što je za Hrvate uvijek važno pitanje imajući u vidu da su upravo županije ona razina vlasti na kojoj Hrvati osiguravaju nacionalnu ravnopravnost.

Za 15. veljače zakazana je i sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Na dnevnom redu su vrlo bitni prijedlozi Zakona o bankama i Zakona o Agenciji za bankarstvo Federacije BiH, te prijedlog Zakona o hraniteljstvu. Zastupnici će se očitovati i o prijedlogu dopuna Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama, kao i o programu rada Vlade Federacije u ovoj godini. Prilika je to da vladajuća koalicija pokaže funkcionira li ili postoje neki drugi planovi. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?