Livno

Prošle godine u Federaciji BiH pruženo deset tisuća usluga

10.03.2016.
u 07:00

Cilj je osigurati pružanje sveobuhvatne potpore i pomoći, te jednak pristup i prilagođen tretman, prije, tijekom i nakon svjedočenja

U organizaciji “Medice” iz Zenice, predstavnici institucija i NVO u Livnu svečano su potpisali protokol o međusobnoj suradnji nadležnih ministarstava, pravosudnih institucija, ustanova i nevladinih organizacija u pružanju potpore preživjelima i svjedocima u slučajevima ratnih zločina, seksualnoga nasilja i drugih kaznenih djela u HBŽ. Time je uspostavljena još jedna institucionalna mreža na području BiH, a projekt je realiziran uz potporu britanskog Veleposlanstva u BiH.

Cilj je osigurati pružanje sveobuhvatne potpore i pomoći, te jednak pristup i prilagođen tretman, prije, tijekom i nakon svjedočenja. - U Županijskom tužiteljstvu ne postoji odjel za pomoć ugroženim i zaštićenim svjedocima, kazao je Danko Rimac, viši stručni suradnik za ratne zločine pri Županijskom tužiteljstvu Livno te dodao: - U velikom broju slučajeva svjedok u takvim predmetima je jedino dokazno sredstvo. To su svjedoci do čijih se izjava dolazi jako teško, traumatizirane osobe, znači jako teško im se prisjećati događaja iz rata.

Sabiha Husić, direktorica “Medice” podijelila je iskustva: - Često su nam govorili kako se osjećaju ponovno iskorištenima jer više nikome nisu zanimljivi, a pri tome se nitko ne pita kako oni žive, s kojim problemima se nose. Budući da institucije nisu odgovorile zadaćama koje imaju sukladno nadležnostima i resursima, kao i potpisanim međunarodnim dokumentima, reagirao je nevladin sektor, a u FBiH su u prošloj godini, do sada, formirane institucionalne mreže pružile 10.000 usluga krajnjim korisnicima i osjetljivim kategorijama. Sličan protokol za prevenciju i borbu protiv nasilja u obitelji HBŽ potpisao je 2010. te formirala dva mobilna tima za pomoć žrtvama u sredinama koje nemaju odgovarajući stručni kadar, tako da im je ovaj princip rada poznat, istaknuo je Milan Mihaljević, pomoćnik ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HBŽ.

Projektom “Sveobuhvatni pristup za dostojanstven život preživjelih ratnog silovanja i seksualnog nasilja u BiH” nikome se ne daje nova nadležnost, nego se nastoji da resurse koji već postoje, krajnji korisnik i dobije, zaključeno je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?