stara devizna štednja

Prošle godine 215 rješenja, odobreno više od 4 mil. KM

23.02.2019.
u 18:00

Isplata stare devizne štednje pitanje je koje je nakon rata, a posebice posljednjih godina, punilo stupce novinskih članaka, ali i često bilo predmet pred sudovima, od onih lokalnih pa sve do Strasbourga. I dok je dio štediša dobio svoj novac, određen dio među njima, oni koji su uložili žalbu iz Federacije BiH, još uvijek čeka na početak isplate. Koliki je njihov broj i iznos koji potražuju, još se uvijek utvrđuje, budući da svake godine pristižu novi zahtjevi za verifikaciju, piše Večernji list BiH. 

Riješene žalbe

Na osnovi podataka iz baze Federalnog ministarstva financija, Povjerenstva za reviziju verifikacije stare devizne štednje, utvrđeno je da je tijekom redovite verifikacije stare devizne štednje tijekom 2018. godine 308 osoba podnijelo žalbe. Inače, od 2005. godine ukupno su podnesene 19.934 žalbe, a najviše njih uloženo je 2007. godine, kada se pred povjerenstvom našlo čak 6798 žalbi. Nakon razmatranja tijekom proteklih godina ukupno je riješena 22.181, od čega samo prošle godine 301 žalba. Tako je Povjerenstvo za reviziju verifikacije stare devizne štednje tijekom protekle 2018. godine odobrilo 215 zahtjeva, a odobreni iznos je 4,104.909 KM, dok je odbijeno 86 zahtjeva.

Kako je navedeno u izvješću, broj riješenih žalbi premašuje broj zaprimljenih iz razloga provođenja upravnih postupaka po uputi iz presuda nadležnih sudova i rješavanja po upotrebi izvanrednih pravnih lijekova od podnositelja zahtjeva za verifikaciju devizne štednje, tj. jedan predmet ponekad sadrži više rješenja (više puta vođen upravni postupak, redoviti ili ponovni po uputi suda), što samo pokazuje da je rad Povjerenstva iznimno složen i zahtijeva maksimalnu opreznost, stručnost i odgovornost.

Brojni problemi

U izvješću spomenutog Povjerenstva, koje je nedavno razmatrano na Vladi Federacije BiH, stoji kako je u 2018. godini Povjerenstvo uradilo 603 akta, od čega su 304 rješenja po izjavljenim žalbama, 65 odgovora na tužbu po zahtjevu suda i 234 razna dopisa.

U trima predmetima u kojima je izjavljena žalba na prvostupanjsko rješenje za koje je Povjerenstvo utvrdilo da prilikom donošenja prvostupanjskog rješenja nije u cijelosti postupljeno u skladu s odredbama Zakona o upravnom postupku, odnosno u skladu s temeljnim načelima upravnog postupka i odredbama čl. 142 ZUP-a, donesena su rješenja da se ti predmeti vrate prvostupanjskom tijelu na ponovni postupak. U izvještajnom razdoblju Povjerenstvo je zaprimilo 44 sudske odluke (presude) po pokrenutim tužbama u upravnim sporovima vođenim za verifikaciju računa stare devizne štednje, od kojih je 20 vraćeno prvostupanjskom tijelu na ponovni postupak. Za njih šest je županijski sud odlučio u meritumu - sud odobrio verifikaciju, a kod pet tužba je odbijena kao neosnovana.

Prilikom verifikacije stare devizne štednje Povjerenstvo se susreće s brojnim problemima, poput velikog broja izgubljenih ili nestalih deviznih knjižica, nepotpunih podataka dobivenih od banaka. Tako u nekim podacima uopće nema JMBG-a štediše ili su svi računi bez prezimena i imena štediše... Upravo zbog navedenih i sličnih problema, verifikacija, a time i isplata, ide sporije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?