Orašje

Proslavljen patron župe bl. Alojzije Stepinac

12.02.2016.
u 08:00

Blaženi Alojzije Stepinac prvi je patron koji se slavi u Orašju u crkvenoj godini u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Desetu godinu za redom župa blaženog Alojzija Stepinca u Orašju proslavlja dan svoga patrona, s tim da je ova župa jedina u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja slavi bl. Alojzija Stepinca kao svoga zaštitnika. Vjernike je pozdravio župnik fra Anto Pušeljić, piše Večernji list BiH.

Riječi uklesane u oltar

- Zahvaljujemo bl. Alojziju Stepincu za sve primljene darove, uslišene molitve, ali i prinosimo brige i životne teškoće u ruke njegova zagovora. “U tebe se uzdam, Gospodine,” riječi su koje su uklesane u kamenu našeg oltara, a na umjetnički način prikazane su i na oltarskoj slici. Njih je blaženi Alojzije izabrao za misao vodilju svoje biskupske službe Bogu, Crkvi i narodu te ostao vjeran ovom životnom pravilu sve do svoje smrti. Dobra životna pravila nikada nisu bila lagana i razumljiva, a živjeti po njima uvijek je zahtjevalo strpljivost, upornost, unutarnju snagu i vjeru. Budimo spremni priznati da postoje životne kušnje, kako osobne tako i zajedničke. Kršćanski je priznati slabost, ali je još kršćanskije radovati se što možemo biti dionici slavlja, pa i ovog današnjeg, moliti se da Bog ojača naše uzdanje i vjeru, kazao je, među ostalim, župnik fra Anto Pušeljić. Radost velikog misnog slavlja sa župnikom fra Antom Pušeljićem i njegovim župljanima u prepunoj crkvi, ukrašenoj za ovu prigodu, podijelili su brojni svećenici, redovnice i vjernici iz okolnih mjesta, te predstavnici političkog, kulturnog, prosvjetnog života u Orašju i PŽ. Sveto misno slavlje predvodio je prof. dr. sc. Ivica Raguž, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu koji je u nadahnutoj propovijedi izrekao puno snažnih i poticajnih misli blaženog Alojzija Stepinca koji je bio duhovno jaka osoba, osobito iščitavanjem njegovih snažnih duhovnih pisama iz sužanjstva. - Život je kratak, zato ga, dragi vjernici, koristite za dobre stvari i uvijek budite pripremni za patnju i muku kao prinos žrtve za dobrobit svoje obitelji. Drage majke, neka vam Djevica Marija bude najveći uzor, a vi, dragi roditelji, uz sve bogatstvo, kuće i blago, svojoj djeci ponajprije ostavite najvažniju baštinu - čvrstu vjeru u Boga, poručio je Ivica Raguž.

Mladi ponos župe

Vjernici iz okolnih župa rado dolaze na proslavu patrona u Orašje, a skupa sa župljanima za veliku svetkovinu pripremali su se ustrajnim molitvama na misama trodnevnicama koje su predvodili fra Pero Baotić, župnik u Gornjoj Tramošnici, fra Bono Kovačević, župni vikar u Domaljevcu, i fra Jozo Puškarić, župnik u Donjoj Tramošnici. Iako je ranije počela s djelovanje, župa je službeno osnovana 2006. i danas ima oko 350 obitelji s više od 1300 vjernika. Njezina posebnost je što je mlada po godinama proglašenja župom i po godinama svojih župljana, ali više od toga raduje da je u nekoliko posljednjih godina natalitet redovito veći od mortaliteta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?