kapelanija Sv. Juraja

Proslavljen patron vojne kapelanije u Orašju

Foto: KT
1/2
21.04.2022.
u 19:55

U Orašju je 21. travnja, u vojarni "Sinovi Posavine", upriličena vanjska proslava patrona tamošnje vojne kapelanije Sv. Juraja. Svetu misu tom prigodom predslavio je mons. Željko Čuturić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH.

Sudjelovalo je više od 50 vjernika, pripadnika Oružanih snaga BiH i policije, među kojima je bio i general-bojnik Ivica Jerkić, a koncelebrirali su: umirovljeni vojni kapelan fra Marko Oršolić te aktivni vojni kapelani: fra Marinko Živković, don Marijan Stojanović i don Ljubo Zelenika, javlja Nedjelja.ba. 

U prigodnoj propovijedi mons. Čuturić je najprije ukazao na dva segmenta štovanja svetaca u Katoličkoj Crkvi: uzori za nasljedovanje i zagovornici u nebu. Na tom je tragu progovorio o Sv. Juraju čijem se zagovoru utječu pripadnici vojne kapelanije u Orašju. Smjestivši riječi u kontekst progona kršćana u Rimskom Carstvu, istaknuo je časni primjer svetca koji je bio u vojničkom staležu u vojsci cara Dioklecijana. U trenutku kada je njegova karijera bila u strjelovitom usponu, usprotivio se odredbi pogubljenja kršćana. To je, kako je pojasnio, rezultiralo ultimatumom: odreći se vjere ili izgubiti glavu.

"Nije Sv. Juraj ostavio svoje vjere radi vremenitih dobara, niti je izdao Isusa radi časti i dostojanstva. I kao takav nam je uzor", kazao je mons. Čuturić te uputio na duhovni značaj prikaza ovog svetca - kako kopljem probada zmaja.

"On je hrabro vojevao protiv đavla u osobi cara koji je htio uništiti kršćanstvo i Crkvu. Svojim primjerom, svojom žrtvom pokazao je što treba činiti i kako živjeti uistinu kršćanski", posvijestio je propovjednik i zagovoru Sv. Juraja preporučio sve kršćane koji diljem svijeta bivaju ubijani zbog svoje vjere. "Molimo Boga da prosvijetli pameti nasilnika i ubojica, zaustavi ratove te učini kako bi prestao svaki oblik nasilja prema bilo kojem čovjeku", poručio je mons. Čuturić.

Na kraju mise, koju je pjesmom animirao zbor Adoro iz Tolise, riječi zahvale uputio je fra Marinko, vojni kapelan u Orašju.

Domaćini i gosti, proslavu su nastavili domjenkom u prostorijama vojarne Sinovi Posavine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?