kod Jajca

Proslavljen drugotni patron svetišta u Podmilačju

Foto: KT
1/2
30.08.2022.
u 13:26

Župa Sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca, proslavila je 29. kolovoza svoj drugotni patron Glavosijek Svetog Ivana Krstitelja.

Na središnje euharistijsko slavlje iz svih dijelova jajačkoga kraja u to najstarije bosansko svetište i mjesto pokore i molitve, došao je veliki broj vjernika i hodočasnika. Misu je predvodio novi samostanski i župni vikar u Franjevačkom samostanu Sv. Luke u Jajcu fra Emanuel Radić. U koncelebraciji su bili župnik fra Filip Karadža te još četiri svećenika.

U prigodnoj propovijedi fra Emanuel je govorio kako je "životna napetost između Božje svetosti i ljudske grešnosti izražena u evanđelju današnje svetkovine", prenosi Nedjelja.ba.

"Svaki vjernik kada pokuša u sebi osjetiti taj glas, shvatiti će da je potreban jedan duhovni napor kako bi prevladao svoje strahove. Redovito su ljudi s takvim vlastitim nemirima nevidljivi i jedino pred Bogom mogu osjetiti što to znači kad Isus kaže svim izmučenim i napaćenim ljudima: 'Dođite k meni svi vi izmoreni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti'", kazao je propovjednik te podcrtao kako je Sv. Ivan Krstitelj, koji je preteča Kristov, glasnik Božje pravde i svetosti te svjedoči za svjetlo.

"O svjetlu spasenja imamo svjedočanstvo u evanđelju. Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet. Ovo svjedočanstvo daje nadu za sve ljude na zemlji. Nema izuzetka. Kad sam spominjao napetost između Božje svetosti i ljudske grešnosti, spomenuo sam da to može biti i na razini zajednice, počevši od obitelji, naroda, Crkve. Dok naše osobne drame i bilo kakvi duhovni nemiri nisu u nekakvom prvom planu, i kao takve su pod Božjom zaštitom, ona napetost koja se događa javno uvijek je vidljiva i itekako zna pogađati bilo koje vrijeme, pa i odraziti se na ljudske živote. Pogotovo na našim prostorima gdje mi ne možemo pronaći stoljeće bez nekakvog rata, ustanka, protesta, nezadovoljstva (...) Biti svet po uzoru na Ivana Krstitelja znači vjerovati da je smrt dio života, a ne kraj života", kazao je fra Emanuel ističući na kraju kako je Glavosijek Ivana Krstitelja "poruka svima nama da je smrt pobijeđena u Kristu Isusu".

Na kraju euharistije župnik je zahvalio fra Emanuelu, svećenicima, časnim sestrama, pjevačkom zboru i vjernicima na dolasku te molitvenoj i svakoj drugoj podršci za organizaciju proslave.

Misno slavlje animirali su župni zborovi iz Jajca, Pougarja i Podmilačja pod pravnanjem s. M. Dragice Ljubos i s. M. Gizele Dolić.

Nakon sv. Mise vjernici su se zadržali na okrjepi ispred župnog ureda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije